PROJECTBUREAU DUURZAME ENERGIE

Eerste Zeeuwse duurzame basisschool officieel geopend

Persbericht

Arnhem, 3 februari 2000

Duurzame energie als thema
Eerste Zeeuwse 'duurzame school' officieel geopend

Het is zover! Vandaag is de 'duurzame'basisschool ''Binnen de Veste'' in Zierikzee officieel geopend. Met de slogan 'Zon, wind en water geven ons energie voor nu en later' wonnen zij tijdens het Kinderfestival Duurzame Energie een dak vol zonnepanelen. Dit was voor hen een reden om 'Duurzame Energie' een belangrijk thema te maken. Naast de feestelijke opening krijgt de school ook het ''Lespakket duurzame energie'' aangeboden.

De opening van de school is verricht door de wethouder van onderwijs van de gemeente Schouwen-Duiveland, dhr. D. van der Wekken. Het overhandigen van de zonnepanelen en het aanbieden van het 'Lespakket Duurzame Energie' is gedaan door Dhr. Brogtrop, directeur van het Projectbureau Duurzame Energie. Binnen de Veste gaf iedereen de mogelijkheid hun techniekhoek te bekijken. Tijdens de openingshandeling zongen de leerlingen het speciaal gecomponeerde ópeningslied.

Lespakket
Het lespakket bevat schriftelijke informatie en bouwpakketten waar de groep direct mee aan de slag kan. Wat windenergie is, ondervinden de leerlingen door het bouwen van het Tegen de Wind In Karretje (TWIK). De TWIK is zodanig ontworpen dat het tegen de wind in rijdt. Zonne-energie komt aan de orde bij de zonnebarbecue en met behulp van biomassa (hennephout) zetten de leerlingen een kopje thee. Het pakket bevat tevens een internetopdracht en ook is het de bedoeling dat de groep een gemeenteraad samenstelt waarin vraagstukken over duurzame energie aan de orde komen.

Initiatiefnemer
Het Lespakket Duurzame Energie en het Kinderfestival Duurzame Energie zijn initiatieven van het Projectbureau Duurzame Energie (PDE). Doel van het PDE is het bevorderen van de bekendheid en het gebruik van duurzame energie. Het PDE wil hiermee een bijdrage leveren aan de overheidsdoelstelling om in 2020 tien procent van het totale energiegebruik duurzaam op te wekken. Dit betekent: energie uit zon, wind, water, warmtepompen en biomassa. Het PDE streeft ernaar dat scholen in hun lessen aandacht gaan besteden aan duurzame energie.

Informatiecentrum Duurzame Energie
Wie geïnteresseerd in het lespakket kan contact opnemen met het Informatiecentrum Duurzame Energie, onderdeel van het PDE, telefoon 0900-9892 (22cpm). Men kan hier tevens terecht met vragen over zonne-energie, windenergie, biomassa, waterkracht, warmtepompen, energieopslag en aardwarmte.
Informatie treft u ook aan op www.duurzame-energie.nl.

Deel: ' Eerste Zeeuwse 'duurzame school' officieel geopend '
Lees ook