Nederlands Film Festival

Persbericht

16 maart 1999


19e Nederlands Film Festival: 22 september tot en met 1 oktober 1999

Eeuw Nederlandse Film hoofdthema 19e Nederlands Film Festival

Jaarlijks Gouden Kalf voor Beste Scenario van een Speelfilm

Nieuw adres website Nederlands Film Festival: www.filmfestival.nl

Voor het Nederlands Film Festival is de naderende eeuwwisseling aanleiding voor een feestelijk en veelomvattend retrospectief rondom een eeuw Nederlandse film: 'De Eeuw van de Film - De Film van de Eeuw'. Het programma biedt een unieke doorsnede van de gehele Nederlandse filmproductie van de afgelopen eeuw en is terug te vinden in alle geledingen van het festival. Het 19e Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 1999 in Utrecht.

De Nederlandse Film van de Eeuw
Het Nederlands Film Festival vraagt respectievelijk filmliefhebbers, filmjournalisten, filmprofessionals en bekende Nederlanders wat volgens hen de drie beste Nederlandse films van de eeuw zijn. De oproep om een stem uit te brengen voor de Nederlandse Film van de Eeuw wordt in mei en juni gedaan door middel van advertenties en mailingen.
Het publiek kan ook stemmen via de website van het Nederlands Film Festival (www.filmfestival.nl), waar vanaf 1 mei as. een overzicht van alle ooit in Nederland gemaakte speelfilms te vinden is.
Tijdens de perspresentatie van het festivalprogramma op dinsdag 7 september maakt het festival de Nederlandse Film van de Eeuw bekend. Het 19e Nederlands Film Festival vertoont een ruime selectie van de meest genoemde favoriete Nederlandse films.
De meest opvallende keuzes van bekende Nederlanders worden vanaf mei wekelijks op de website geplaatst. Enkele van hen lichten zelf tijdens het festival hun keuze toe.

De Grote Reünie van de Nederlandse Film
Actrices, acteurs, regisseurs en producenten van en uit alle Nederlandse speelfilms worden op zaterdag 25 september verwacht voor De Grote Reünie van de Nederlandse Film. Het zal voor het eerst zijn dat Nederlandse speelfilmmakers in zulke groten getale bij elkaar komen. Uiteraard wordt ter gelegenheid van deze unieke reünie de groepsfoto van alle Nederlandse filmmakers gemaakt. Tijdens De Grote Reünie van de Nederlandse Film wordt in aanwezigheid van alle gasten en in samenwerking met Grolsch de Nederlandse Film van de Eeuw vertoond. Talkshows en een filmquiz omlijsten de reünie en een groot feest in alle zalen van de Utrechtse Stadsschouwburg besluit de dag.

Jaarlijks Gouden Kalf voor Beste Scenario van een Speelfilm Het bestuur van het Nederlands Film Festival heeft besloten met ingang van komend festival het Beste Scenario van een Speelfilm jaarlijks te bekronen met een Gouden Kalf. Het bestuur was reeds geruime tijd van mening dat, naast een producent en regisseur, in gelijkwaardige mate ook een scenarioschrijver aan de basis staat van iedere speelfilm. Deze creatieve drie-eenheid wordt nationaal en internationaal algemeen erkend. De beoordeling van Gouden Kalf voor Beste Scenario van een Speelfilm zal geschieden door de Gouden Kalf-jury, waarbij uit de speelfilms in competitie een eerste selectie wordt gemaakt. De uiteindelijke keuze zal gemaakt worden na lezing van de genomineerde en door de schrijvers zelf geautoriseerde scenario's.
Het Bestuur hoopt met de jaarlijkse toekenning van het Gouden Kalf voor het Beste Scenario van een Speelfilm niet alleen een gelijkwaardige erkenning voor het scenarioschrijven te bewerkstelligen, maar ook een stimulans aan dit specialistische vakgebied te geven.

Nieuw adres website Nederlands Film Festival
De uitgebreide website van het Nederlands Film Festival heeft een eenvoudiger adres gekregen: www.filmfestival.nl. De inhoud is ongewijzigd veelzijdig gebleven: nieuws over de Nederlandse film en het Nederlands Film Festival, de Nederlandse Film Database, links naar vele Nederlandse en internationale websites over film en uiteraard alle informatie over de festivals van voorgaande jaren, compleet met trailers en beelden van de verschillende uitreikingen.Deel: ' 'Eeuw van de Film' hoofdthema Nederlands Film Festival '
Lees ook