Eeuwenoud Spaans stierenfeest na protest afgeschaft


Inwoners Tordesillas roepen op wet te overtreden en alsnog de stier te doden

TORDESILLAS, Spanje, 20160911 -- Na jarenlang protesteren is één van de meest oude stierenfeesten van Spanje ten einde gekomen. Aanstaande dinsdag 13 september zal het traditionele Toro de la Vega voor het eerst niet gehouden worden. Ondanks het verbod roepen inwoners van Tordesillas op om de wet te overtreden en het dier op de traditionele manier te doden.

Toro de la Vega dateert uit de middeleeuwen. Een stier werd gewoonlijk met lansen gedood nadat het opgejaagd werd door honderden mannen te voet en te paard. In mei besloot de regering van de deelstaat Castillië en León dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier door de nationale en internationale druk. Dit jaar zal Toro de la Vega vervangen worden door een stierenren waarbij de stier niet verwond mag worden of gedood wordt, genaamd Toro de la Peña.

150.000 mensen bij protest Madrid
Afgelopen zaterdag protesteerden in Madrid 150.000 mensen tegen het stierenvechten en vergelijkbare stierenfeesten als Toro de la Vega. Dit soort traditionele stierenfeesten staan al jarenlang ter discussie bij de publieke opinie.  Toro de la Vega past niet meer bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving.

Europese subsidies
Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Ook Toro de la Peña valt onder deze subsidieregeling, net als het stierenvechten.

Jarenlange Campagne
Sinds 2007 heeft de Nederlandse organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) samen met onder meer Spaanse organisaties samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit evenement. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan van Toro de la Vega bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland is er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.

In september 2015 reisde Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega:Persbericht CAS International


Deel: ' Eeuwenoud Spaans stierenfeest na protest afgeschaft '
Lees ook