Effectieve fraudeaanpak kan verzekerde automobilist 15 euro besparen


UTRECHT, 20151203 -- Kosten bij autoverzekeringen lopen hoog op, dit komt onder andere door onterechte schademeldingen. Er wordt veel gefraudeerd en dit kost autoverzekeraars veel geld. De verzekerde die premie betaalt moet hier uiteindelijk de kosten voor dragen. Op jaarbasis bedragen deze kosten 900 miljoen euro, 15% van het totale schadebedrag.

Fraudeaanpak
Ondanks dat de pakkans op fraudeurs van verzekeringen groter is wordt er nog veel gefraudeerd. Door een fraudeaanpak moet deze verzekeringsfraude worden verlaagd. Er is gebleken dat door effectieve fraudeaanpak, in het jaar 2014, 99 miljoen euro bespaard kan worden. Het CBV factsheet laat zien dat er meer dan 20.000 onderzoeken zijn gedaan naar verzekeringsfraude en dat 60% van de fraudes plaatsvindt bij claims. Dit is gebleken uit cijfers van het Centraal Informatie Systeem (CIS). Goedkoopsteautoverzekering.net heeft de berekening gemaakt waaruit naar voren is gekomen dat de fraudeaanpak jaarlijks ongeveer 15 euro kan besparen op de premie van een verzekerde automobilist. Bij de meeste fraudegevallen gaat het om claimen. Een voorbeeld hiervan is het claimen van diefstal of schade terwijl daar geen sprake van is.

Big data in verzekeringen
Verzekeringsmaatschappijen profiteren nog niet optimaal van big-data. Dit zouden verzekeraars wel moeten doen, het draagt bij aan het opsporen van fraudeurs. De technische ontwikkelingen van big-data systeem zorgen ervoor dat het voor verzekeraars steeds makkelijker wordt om big-data te verzamelen en dit in te zetten voor het opsporen van fraude. Deze technologie kan zorgen voor nog grotere besparingen op verzekeringsfraude.


Deel: ' Effectieve fraudeaanpak kan verzekerde automobilist 15 euro besparen '
Lees ook