Efteling wijzigt regels voor mindervaliden, zelfstandige de dupe


Bezoeker protesteert bij de politiek tegen nieuwe regel bij Efteling voor mindervaliden

Kaatsheuvel, 20170206 -- Per 1 januari 2017 heeft de Efteling stilletjes het beleid gewijzigd voor bezoekers met een handicap. Bezoekers moeten nog steeds aan speciale voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de gehandicapten ingang, maar moeten nu ook altijd een begeleider bij zich hebben. Dit heeft voor sommige bezoekers grote gevolgen.

Bas van de Dikkenberg is zo’n bezoeker. Vanwege zijn beperkte longfunctie door een ongeluk in het verleden zit hij permanent vast met een slangetje aan een zuurstofapparaat. Grote inspanningen kan en mag hij niet verrichten. Om naast zijn drukke werk als ICT’er en dj bij HoutenFM ontspanning te zoeken gaat hij minimaal één keer per maand naar de Efteling. Hij kan alles zelfstandig. Instappen, uitstappen en is een echte Efteling-fan. Binnenkort zal hij bij al zijn bezoeken een ‘begeleider’ moeten vinden.

“Op 31 december was ik in de Efteling voor het oudjaarsfeest. Geweldig feest natuurlijk weer. Echter, toen ik naar de klantenservice ging voor het verlengen van mijn abonnement kreeg ik een nare verrassing. Men vertelde mij dat ik een nieuwe dokterverklaring nodig heb, en werd mij gezegd dat straks alleen mensen die niet zelfstandig het park kunnen bezoeken nog een mindervalide abonnement zouden krijgen. Tevens zei de medewerker dat ik straks niet meer zelfstandig gebruik zou mogen maken van de mindervalide ingang.”

Dat dit mogelijk ingrijpende gevolgen heeft voor Bas is duidelijk. Naast problemen met zijn longen heeft Bas ook autisme. Juist op aanraden van zijn behandelend arts gaat Bas naar de Efteling. “Mijn arts zei dat mijn hobby, de Efteling erg goed voor mij is. Ga zo vaak je wilt en ga niet in een groep, het liefst alleen. Zei de arts tegen mij”

Bas heeft de directie van de Efteling in een lange brief verteld over zijn situatie en de gevolgen van dit nieuwe beleid op hem. De Efteling reageerde bij monde van de klantenservice met een kort antwoord: “Gehandicapten zijn voor de Efteling diegene die niet zelfstandig het Park / een attractie kunnen bezoeken. Zie onze website www.efteling.com waar dit allemaal uitgebreid beschreven staat en waar u alle informatie kunt vinden. Wanneer een gast gebruik wil maken van de gehandicapten ingangen, moet hij / zij onder begeleiding zijn. Dit heeft alles met veiligheid te maken en de strenge regels die hieraan verbonden zijn. Hier kunnen en mogen dan ook geen uitzonderingen op gemaakt worden. Hoe spijtig we het ook voor u vinden.”

Inmiddels is Bas een petitie gestart om de Tweede Kamer attent te maken op het besluit van de Efteling en hen ervan te overtuigen om terug te komen op de aanscherping van de regels, daar de Efteling geen bevredigend gehoor geeft. https://mindervalidezelfstandig.petities.nl/

Bas hoopt dat er voor bezoekers zoals hij, mindervalide maar wel zelfstandig, een uitzondering gemaakt kan worden. “Mindervalide betekent niet altijd dat je in een rolstoel zit en begeleiders nodig hebt om dingen te kunnen doen. Ik voel mij heel erg verdrietig en hoopt dat de politiek op wil komen voor mensen zoals ik”.


Deel: ' Efteling wijzigt regels voor mindervaliden, zelfstandige de dupe '
Lees ook