Eindelijk zuivere lucht in het klaslokaal


Leerlingen leren met hoofdpijn en sufheid

HAARLEM, 20170614 -- Michiel Stokman werkt er al jaren aan, het systeem van HotFreshAir. Het is voor hem ook persoonlijk, hij heeft zelf twee schoolgaande kinderen. Geholpen met de MIT subsidie van Noord Holland slaagde hij erin luchtkwaliteit optimaal te maken terwijl de energierekening halveert.

Een geheel milieuvriendelijk en energie positief systeem

Het geheim ligt in software gestuurde lucht collectoren. Warme lucht wordt het gebouw ingepompt. Buitenlucht wordt in enkele seconden opgewarmd en het klaslokaal ingeblazen. Software zorgt voor optimale warmte en ultra lage CO2 waardes in het gebouw. Het systeem haalt een gemiddeld rendement van ca. 380 watt per vierkante meter, 50% meer dan het beste zonnepaneel.

Ventilatie met frisse lucht en zonnewarmte

Het HotFreshAir systeem brengt de CO2 waardes terug naar 400-600 ppm, dit is als de frisse buitenlucht. Ongezonde waardes zijn hoger dan 1000 ppm. De meeste scholen scoren slecht op het binnenmilieu. Een percentage van 90 procent presteert onder de maat, volgens een onderzoek van VROM. Dit leidt tot allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, dufheid en benauwdheid. Hierdoor ontstaat een hoger ziekteverzuim onder leerlingen en leerkrachten en gaan de leerprestaties omlaag. Het systeem werkt heel het jaar door, en kan naast het verwarmen van de lucht, ook verkoelen. Het kan worden aangesloten op bestaande luchtbehandelingssystemen en CV-installaties.

[Foto Bovenaanzicht HotFreshAir systeem]

Geen investering nodig

99 procent van de gebouwen wordt gehuurd, en daar ligt het grootste deel van het probleem. De eigenaar van het pand investeert niet in het verlagen van de energierekening, omdat de betaling bij de huurder ligt. Andersom investeert de huurder niet in het pand omdat hij geen eigenaar is. Het systeem verdient zichzelf binnen 3,5 jaar terug, zegt Stokman. Ook kan het systeem 'geleased ' worden. Dan is de helft van de bespaarde energie voor Kracht van Geluk, maar is de optimale luchtkwaliteit gratis en verdient de school of bedrijf vanaf de eerste dag geld.

Levering systeem

De HotFreshAir is niet geschikt voor ieder gebouw. Platte daken zijn ideaal. Op dit moment is het niet geschikt voor huizen en schuine daken. De levertijd op moment van schrijven is acht maanden.


Deel: ' Eindelijk zuivere lucht in het klaslokaal '
Lees ook