Kunstenaar krijgt huis

"Dwaalhaas" Brabants "Brood" maar dan zonder chemische toevoegingen

EINDHOVEN, 20060515 -- Een kleine anderhalf jaar na zijn Atelier / woning brand 1 - 1 - 2005 opent de Eindhovense kunstenaar Dewaal©65 opnieuw de deur van zijn oude adres aan de Jan vd Bildtstraat 24 te Eindhoven voor iedereen die geintereseerd is in zijn "waalinisme"


Opening en Open Atelier

van de Eindhovense "stadskunstschilder"
Dewaal©65 alias "dwaalhaas"

Zaterdag 18 juni van 14:00 tot 20:00 uur
Jan vd Bildtstraat 24 Eindhoven.

Een kleine anderhalf jaar na zijn Atelier / woning brand 1 - 1 - 2005 opent de Eindhovense kunstenaar Dewaal©65 opnieuw de deur van zijn oude adres aan de Jan vd Bildtstraat 24 te Eindhoven voor iedereen die geintereseerd is in zijn "waalinisme"

Een artikel uit Eindhovens Dagblad van
03-01-2005 door Ton Leenen
Alles wat ik had, ben ik nu kwijt'

zwartgeblakerd zijn de ruim 250 schilderijen, een dito aantal beschilderde vazen en evenzoveel beschilderde klokken, die de Eindhovense kunstenaar Hans de Waal bij een woningbrand op nieuwjaarsdag verloor. Dat is nog niet alles wat hij kwijt is, zo bleek gisterochtend in zijn woning aan de Jan van der Bildtstraat in Woensel-West. Zijn complete inboedel, kleren én al zijn schilderspullen zijn verwoest. Bovendien lag De Waal twee dagen met een koolmonoxidevergiftiging in het Catharina-ziekenhuis. Nu woont hij tijdelijk bij zijn vader in. Als de slotenmaker de dichtgespijkerde woning openmaakt, laat van Hans de Waal zijn tranen de vrije loop. Ondersteund door zijn vader, twee vrienden en Jan Boudewijn ­ hoofd technische zaken van woningcorporatie Trudo ­ betreedt hij het pand. "Oh my God, wat ziet het er vreselijk uit en wat een stank", stottert de kunstenaar als hij in zijn woonkamer staat. "Alles wat ik had, ben ik kwijt. Maar ik leef gelukkig nog. Al weet ik nog steeds niet hoe ik uit mijn brandende huis ben gehaald. Wat ik nog wel weet, is dat ik 's ochtends om acht uur m'n bed ben uitgegaan omdat ik iets te eten wilde maken. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn hond Spike. Ik heb toen een blik knakworsten op het vuur gezet en ben weer naar boven gegaan. Daar ben ik in slaap gevallen", zegt hij geëmotioneerd. "Op een gegeven moment hoorde ik Spike blaffen, daar schrok ik wakker van. Dat is mijn redding geweest. Toen ik mijn ogen open deed, hing heel de bovenverdieping vol rook. Ik zag niets meer en wilde maar één ding: een raam openzetten, maar dat lukte me niet." Voor De Waal waren het angstaanjagende minuten omdat hij geen kant meer op kon. Dankzij het snelle optreden van de Eindhovense brandweer, die met drie wagens snel ter plaatse was, kon hij met een ladderwagen worden bevrijd. "Wie mijn redders zijn geweest, weet ik niet, maar ik ben ze eeuwig dankbaar dat ze mij en Spike van een wisse dood hebben gered.,Dan is er plotsklaps weer goed nieuws als Ad van der Sanden van Trudo op de stoep staat. ,,Wat jou is overkomen is echt vreselijk", zegt Van der Sanden. ,,Daarom bieden we jouw nieuwe woonruimte aan. Je krijgt de woning die bij je langs al een tijdje leegstaat er moet van binnen even wat opgeknapt worden. Morgen (woensdag) ligt het huurcontract klaar, dan heb je weer een woning voor jouw en Spike. "Met het aanbod om de leegstaande woning naast zijn huidige te huren.


Nu anderhalf jaar later.....

heeft de kunstenaar zijn oude huis weer erbij gekregen van woningstichting Trudo, een eigen ruimte alleen om te schilderen en om zijn werk aan breder publiek te kunnen laten zien, 2 huizen voor de prijs van 1, zijn oude huis op nr 24 om in te werken en een nieuw huis op nr 22 om in te leven.

tijdens deze Open Dag op 18 juni 2006 mag elke bezoeker (zolang de voorraad strekt) een gratis door Dewaal©65 hand-beschilderd flesje uitzoeken.


Vriendelijke groeten

Hans de Waal
Jan vd Bildtstraat 22 & 24
5621 GP Eindhoven
telefoon 040 2450144

Deel: ' Eindhovense stadskunstschilder weer uit de brand, opening atelier '


Lees ook