Skatebond Nederland


Europese Kampioenschappen baan en weg
20 juli t/m 3 augustus - Grenade sur Garonne / Valence d'Agen

Teamspirit overheerst bij junioren en kadetten

Afgelopen weekend zijn in Grenade sur Garonne ( Frankrijk) de Europese Kampioenschappen skeeleren van start gegaan. Van 20 t/m 24 juli is het de beurt aan de junioren (15 t/m 17 jaar) en de kadetten (13 t/m 15 jaar). Vanaf 26 juli t/m 3 augustus betreden de senioren het strijdperk. Een redelijk tevreden gevoel over de eerste wedstrijden van het EK bij zowel rijders als begeleiders van de nationale jeugd/kadetten selectie. Zo omschrijft jeugdbondscoach Tjeuke Horsten de eerste ervaringen op het EK.

JUNIOREN

Op zaterdag reed Roy Boeve (Kampen) een zeer goede 300 meter tijdrit. Hij wist zich, net achter de in Zwitserland wonende Nederlander Simon van Beek, als 10e te plaatsen. "Gezien het sterke veld van Italianen en Fransen zeker een goede prestatie", aldus bondscoach Horsten, "maar er had wel meer in gezeten voor met name Van Beek." Als derde rijder kwam Karlo Timmerman (Staphorst) voor ons land uit op deze afstand. Echter, als gevolg van een valpartij tijdens de training, kwam hij niet verder dan een 20e plaats. Bij de junioren dames reed Foske Tamar van der Wal (Grijpskerk), rekening houdend met het feit, dat de 300 meter niet haar afstand is, een redelijke wedstrijd. Zij eindigde als13e.

Later die dag stond voor zowel de junioren dames als heren de afvalkoers op het programma. Voor de dames 10.000 meter en voor de heren 20.000 meter. De Nederlandse ploeg werd gevormd door Sjoerd Huisman (Andijk), Jan van Loon (Haule) en Mark Horsten (Haulerwijk). Ook bij de 20.000 meter afvalkoers domineerden de Italianen en de Fransen. "Maar onze jongens hebben als ploeg een verschrikkelijk goede wedstrijd gereden", verklaart Horsten, "het was overduidelijk zichtbaar, dat ze veel bijgeleerd hebben gedurende het afgelopen jaar."

De Nederlandse ploeg kon zich voorin de groep van 30 man goed handhaven en wist tot vijf ronden voor het eind de wedstrijd zelfs te domineren. Uiteindelijk kon alleen Sjoerd Huisman een plaats veroveren in de kopgroep van 9 man en eindigde, achter voornamelijk Italianen en Fransen, op een knappe 8e plaats. Van Loon werd 11e en Horsten 13e. Foske Tamar van der Wal had het, als Nederlandse eenling tussen het buitenlandse ploegengeweld, bij de junioren dames niet makkelijk. Zij behaalde toch een zeer redelijke 12e plaats.

Op zondag kwamen Boeve, Van Beek en Timmerman uit op de 500 meter sprint. Met name Timmerman eindigde goed in zijn serie, maar de tijden bleken niet goed genoeg om zich te plaatsen. "Meer zat er niet in", aldus bondscoach Horsten. Bij de 10 km puntenkoers deden Huisman, Jan van Loon en Horsten het wederom erg goed. "Formidabel ploegenspel", volgens Horsten, "vooral Huisman heeft veel werk verzet voor Jan van Loon". Het Nederlandse drietal wist zelfs nog kortstondig met z n drieën weg te rijden. Uiteindelijk eindigde Van Loon als 5e. "Super!," zo omschrijft Horsten deze prestatie, "hij kwam maar 4 punten tekort voor de 3e plaats." Horsten durft nu al te stellen, dat de juiste rijders zijn afgevaardigd naar dit EK. "Er zit duidelijk toekomst in, ze zijn een voorbeeld voor de rest."

KADETTEN

De kadetten jongens en meisjes reden op de eerste dag alleen de 300 meter tijdrit. Voor deze discipline mogen er per land maximaal drie rijders ingezet worden. "Voor de kadetten meisjes was deze afstand een opwarmertje", aldus Horsten. Kim Top (Hoogkerk), José Visscher (Uithuizermeeden) en Anne Floor Heerkens (Groningen) debuteerden op het EK en presteerden met een respectievelijke 15e, 18e en 21e plaats redelijk.

Bij de kadetten jongens reed Gerwin Smit (Rouveen) een goede tijd. Wessel van Loon (Haule) had op een beter tijd gehoopt en Emiel Blauw (Roden) reed, in vergelijking met eerdere prestaties op deze afstand, een goede tijd. De Nederlandse jongens eindigden respectievelijk als 15e, 19e en 25e. Op zondag reden de kadetten meisjes Top, Visscher en Heerkens de 500 meter sprint. "Tijdens de series wisten Top en Heerkens zich knap te plaatsen voor de halve finales", legt Horsten uit, "maar daar konden zij zich niet laten gelden."

Bij de kadetten jongens eindigde Smit in de series als 2e, maar helaas bleek zijn tijd niet snel genoeg om zich te kunnen plaatsen voor de halve finales. Wessel van Loon werd 4e in zijn serie, maar me een snellere tijd dan die van Smit. Echter, ook zijn tijd bleek niet niet snel genoeg. Later die dag reden de kadetten meisjes de 5 km in lijn. Het was een hele snelle wedstrijd en Heerkens moest het helaas net voor het einde laten gaan. Zij werd 18e. "Top en Visscher zaten er tot aan het eind goed bij", legt Horsten uit, "maar ze hadden niet genoeg over."

Wessel Van Loon, Blauw en Smit, voor wie het ook het eerste EK is, bleken nogal zenuwachtig voor de wedstrijd. "En dat bleek ook wel tijdens de wedstrijd", aldus Horsten, "de jongens gingen er veel te fanatiek in, waardoor ze te veel kracht verspeelden." Smit werd gediskwalificeerd wegens hinderen. Blauw eindigde als 25e en Wessel van Loon als 16e.


---
Meer info: www.skatebond.nl/speed/ek2002

Neem bij vragen contact op met Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 06-22508593


---

Deel: ' EK 2002 skeeleren in Zuid-Frankrijk Teamspirit overheerst '
Lees ook