Koninklijke Nederlandse Schaakbond


EK Senioren Saint-Vincent

Het EK individueel voor Senioren vindt dit jaar plaats in Saint-Vincent (Italië) van 15 - 23 september 2001.

De organisatie biedt de KNSB één Nederlandse deelnemer volpension aan. Het ligt voor de hand dat de komende Kampioen Senioren (Bilderberg Toernooi) eerst rechthebbende is. Het besluit daarover is echter nog niet genomen.

Indien u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u dat ons laten weten.

Indien u meer wilt weten over dit toernooi kunt u het bijgevoegde Engelstalige document inzien.Twinning Chess laat Europese steden tegen elkaar schaken

Veel deelnemers denken er nog met weemoed aan terug, de Europese stedencompetitie die in de jaren tachtig werd gespeeld. Voor hen is er goed nieuws: begin 2002 zal een nieuwe versie van de Twinning Chess Competition van start gaan.

Organisator Fred Maussen wil het dit keer groot aanpakken. Zijn doelstelling is dat op de startdatum 14 januari 2002 150 steden uit de vijftien landen van de Europese Gemeenschap zich hebben aangemeld voor deze schaakwedstrijd. Om dat te bewerkstelligen moet er een grote logistieke inspanning worden verricht. De pers wordt op de hoogte gesteld en 1500 burgemeesters in 15 landen zullen in juni en juli een brief in hun eigen taal plus een brochure ontvangen. In die brief worden ze opgeroepen om de communicatie tussen de Europese landen te bevorderen en deel te nemen aan de internationale schaakcompetitie. Als tegenprestatie krijgen de steden onder andere een pagina op de website van het toernooi.

Het internet gaat een belangrijke rol spelen in de competitie. Werden de zetten in de jaren tachtig nog uitgewisseld per telefoon of telex, nu zullen alle partijen gespeeld worden op de website van Twinning Chess. Iedere deelnemende stad mag zelf bepalen hoe zij aan haar schaakzetten komt, maar Maussen hoopt dat er een publieksactiviteit van wordt gemaakt. Want daar gaat het hem om, Europese burgers met elkaar in contact brengen. Uiteraard biedt het internet ook daar uitgelezen mogelijkheden. Het ligt voor de hand dat de stadsbewoners hun voorkeurszetten per internet aan de plaatselijke coördinator zullen doorgeven.

Europese contacten bevorderen is het hoofddoel van het project, het schaken een middel. Toch zullen sommige schaakverenigingen in de honderd grootste plaatsen van het land zitten te popelen om in deze wedstrijd mee te spelen. Wat moeten ze doen? Voorlopig even afwachten. In de week van 18 juni worden de Nederlandse burgemeesters aangeschreven en op dat moment ligt het initiatief bij de gemeentes. Heeft de schaakclub halverwege de zomer nog niets gehoord, dan kan er misschien eens bij de gemeente worden geïnformeerd. Er kunnen maximaal dertig Nederlandse steden deelnemen.

De Twinning Chess Competition krijgt subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland en Maussen hoopt op een flinke bijdrage van de Europese Gemeenschap. De deelnemende steden moeten 3000 Euro betalen. Vier Nederlandse plaatsen hebben al laten weten mee te willen spelen.

Zie ook www.twinningchess.com.Geslaagden cursussen Indelingsdeskundige Deventer en Schaaktrainer ABC Utrecht

De volgende personen zijn geslaagd voor het examen Indelingsdeskundige op 11 april te Deventer. De docent voor deze cursus was de heer E. Roosendaal:
S. Bonthuis 't Harde
L.A. Glazenburg-Boeree Rheden
J. Kruiver Arnhem
J. van Onzen Arnhem

Allen waren reeds in het bezit van het diploma Scheidsrechter en zijn hierdoor tevens benoemd tot Wedstrijdleider A

De volgende personen zijn geslaagd voor het examen voor de versnelde cursus voor Schaaktrainer ABC op 18 april te Utrecht. De docent voor deze cursus was de heer C. van Wijgerden:
Schaaktrainer B
M. v/d Griendt Amsterdam
P. Grooten Zwolle
W. v/d Hoek Zevenhuizen

Schaaktrainer C
M. Bosman Zoetermeer
W. Hendriks Nijmegen
P. Peelen Amsterdam
D. Meijer Rotterdam
M. Okkes Utrecht

Wij feliciteren alle geslaagden met het behaalde resultaat.

Voor informatie over de komende cursussen of vervolg cursussen, zie Overzicht cursussen.Nationale Pupillendag voor de derde maal in Amstelveen (23 juni)

Op zaterdag 23 juni zal voor de derde maal de Nationale Pupillendag plaatsvinden te Amstelveen.
Het toernooi zal worden gespeeld in het Keizer Karel College, Elegast 5 te Amstelveen
Zie het verslag van vorig jaar:
https://home-2.worldonline.nl/~pbamvv/pup0.htm

Er doen 160 kinderen mee, verdeelt over 4 leeftijdsgroepen: E-jeugd: geboren in of na 1991
F-jeugd: geboren in of na 1992
G-jeugd: geboren in of na 1993
H-jeugd: geboren in of na 1994

De 160 spelers hebben zich geplaatst middels de regionale kampioenschappen.
Er worden 7 ronden volgens het Zwitsers systeem gespeeld. Alle deelnemers ontvangen een gratis lunchpakket. Er is tevens een kantine aanwezig waar drinken en overige versnaperingen verkrijgbaar zijn.

Tijdschema:
10.00 uur zaal open
10.30 uur start inschrijving (uiterlijk 10.45 uur aanwezig zijn) 11.00 uur opening
11.15 uur 1e ronde
12.00 uur 2e ronde
12.45 uur 3e ronde
13.30 uur lunchpauze
14.00 uur 4e ronde
14.45 uur 5e ronde
15.30 uur 6e ronde
16.15 uur 7e ronde
17.15 uur prijsuitreiking

De winnaar in de groepen E, F, G en H krijgt resp. de titel van "Jeugdkampioen(e) van Nederland t/m 10, 9, 8 en 7 jaar 2001". Het hoogst geëindigde meisje in de groepen E, F, G en H krijgt resp. de titel van "Meisjeskampioene van Nederland t/m 10, 9, 8 en 7 jaar 2001"

Belangrijkste spelregels:

- We spelen met de klok, 20 minuten per speler per partij.
- Noteren hoeft niet.

- De wedstrijdleider bepaalt waar de klok staat.
- Alleen de spelers en de wedstrijdleider mogen zeggen dat er een vlag gevallen is.

- Doet je tegenstander iets wat volgens de spelregels niet mag, waarschuw dan je wedstrijdleider. Daarvoor mag je de klok stilzetten. Doe dit wel voor je partij is afgelopen, na je partij is het te laat!
- Ben je het niet eens met een beslissing van de wedstrijdleider dan mag je voor de volgende ronde daarover klagen bij de hoofdwedstrijdleider. Die beslist dan.

Voor het volledige reglement zie Reglementen Jeugd NK's: ReglementenDe Technische Commissie maakt jeugdselecties bekend

De Technische Commissie heeft de volgende selecties bekend gemaakt voor de jeugduitzendingen voor de komende zomer. Na het NK t/m 12 jaar (24-26 mei) in Rijswijk zullen daar nog de spelers t/m 12 en t/m 10 jaar aan toegevoegd worden. De toernooien zijn live via Internet te volgen:

Glorney en Faber Cup
Data: 7-11 juli 2001
Plaats: Hyères, Cote d'Azur (Fra)
Spelers: Erwin L'Ami 2329, Marc Erwich 2296, Jan Smeets 2376, Daniel Stellwagen 2302 en Jan Werle 2335
Speelsters: Marlies Bensdorp 1945, Bianca Muhren 1990 en Arlette van Weersel 1873
https://echiquier.hyerois.free.fr/glorney_eng.htm

Saint Lo
Data: 7-15 juli 2001
Plaats: Saint Lo (Frankrijk)
Spelers: Linda Ammerlaan, Laura Bensdorp, Hilke v/d Berg, Jasper Broekmeulen, Biaina Geragousian, Erik-Jan Hummel, David van Kerkhof, Robert Ris, Rieke van Run en Matthew Tan
https://www.echecsaglo.fr.st/festival2001e.htm

Europese Kampioenschappen t/m 20 jaar:
Data: 15-28 juli 2001
Plaats: Patras (Gri)
Spelers: Meike Wortel en Joost Berkvens
https://www.otenet.gr/chessclub/

Wereldkampioenschappen t/m 20 jaar:
Data: 15-30 augustus 2001
Plaats: Athene (Gri)
Speler: Joost Berkvens
https://www.greekchess.com/pagosmio

Europese Kampioenschappen t/m 14, 16 en 18 jaar: Data: 30 augustus - 10 september 2001
Plaats: Kalithea (Griekenland)
Spelers: Arlette van Weersel (M-18), Jan Werle (J-18), Marlies Bensdorp (M-16), Bianca Muhren (M-16), Marc Erwich (J-16) Jan Smeets (J-16), Erwin L'Ami (J-16), Melissa Muhren (M-14), Joost Michielsen (J-14), Daniel Stellwagen (J-14)
https://www.sportmeeting.org/euro2001.htmKasparov tegen Kramnik in Astana, Kazakhstan

Van 20 mei t/m 1 juni zal in Astana City, hoofdstad van Kazakhstan, het International Super Tournament plaatsvinden. Het deelnemersveld bestaat uit:
Vladimir Kramnik, Garry Kasparov, Alexander Morozevich, Alexey Shirov, Boris Gelfand en Darmen Sadvakasov.
De wedstrijden zijn live te volgen op www.astana.fide.com Starttijd dagelijks 3 p.m. locale tijd (GMT +6)opening De Eeuw van Euwe en overdracht Euwe-Ring

Op 19 mei 2001 zal de opening plaatsvinden van de 'De Eeuw van Euwe' en de overdracht van de Euwe-Ring in het gebouw van de Gasunie, Concourslaan 17 te Groningen.

Euwe ring

Hans Böhm, de huidige drager, geeft de Euwe-Ring door. Max Euwe, Nederlands enige wereldkampioen schaken, werd de ring door de Gasunie op 5 januari 1977 aangeboden.
Ter omlijsting van de overdracht wordt een "handicapschaaktoernooi" gehouden en is een expositie ingericht.

Tentoonstelling De Eeuw van Euwe (19 tot en met 31 mei) (beeldjes, etsen, schilderijen en schaakspellen)

De keuze van de kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw (de Eeuw van Euwe) is bepaald aan de hand van het te verschijnen boek Spel uit de Kunst in de Kunst van L.C.M. Diepstraten. Tentoongesteld wordt werk van Rombout Berkelaar, Aad van den Bosch, Maaike Feih, Klaas Gubbels, Riens Heidema, Paul Husner, Anna Kool-Troost, Peter de Leeuwe, Hans Leijerzapf, Rudolf Maliangkay, Joyce Op 't Eijnde, Geertje van Oudheusden, Frans Roetman, Henryette Weijmar Schultz, Truus Wilders en Caja Wong Chung. De schaakspellen zijn ter beschikking gesteld door de Stichting E.J. Slager.

Gelijktijdig exposeert Peter Bastiaanssen. Bastiaanssen - geboren 1957 in Breda - woont en werkt in Rotterdam. Na een opleiding aan de HEAO en een baan in het bedrijfsleven besloot hij alsnog naar de kunstacademie te gaan. Bastiaanssen heeft een geheel eigen beeldtaal waarin "de zwarte hond" een redelijk grote rol speelt. Van zijn hand komen schilderijen, grafiek en sculpturen. Deze technieken laat de expositie binnen Gasunie zien.

Bezichtiging op afspraak, met uitzondering van de zondagen 20 en 27 mei. De deuren van de Gasunie zijn dan van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Programma 19 mei:

11.00 uur Opening expositie en aansluitend start "Handicaptoernooi" 15.15 uur Toelichting Spel uit de Kunst in de Kunst door de auteur (onder voorbehoud)
16.30 uur Prijsuitreiking toernooi en aansluitend overdracht Euwe-ring 17.00 uur Voordracht door drager van de ring
18.00 uur Sluiting

Na aanmelding bij het Max Euwe Centrum, email: euwemec@xs4all.nl wordt u een toegangskaart gezonden.Curacao International Chess Festival 2001

Van 25 juli tot en met 4 augustus zal in Willemstad, Curacao, een open toernooi worden georganiseerd voor alle niveau's. Daarnaast wordt er nog een jeugdtoernooi t/ 16 jaar plaats.
Het toernooi kent een internationale ambiance met deelnemers uit Europa, USA, Caribisch gebied en Zuid- Amerika. De organisatie besteedt speciale aandacht aan de 50e verjaardag van Jan Timman, die zelf aanwezig zal zijn. Hans Bohm zal de nodige demonstraties verzorgen.
Voor nadere informatie en inschrijving: www.curacao.com/chessHet Wahl schaaktoernooi om het Nederlands Kampioenschap schoolschaken 2001

Uitslagen voorronden Voorgezet Onderwijs categorie I (bovenbouw) van 26 mei:
Vechtdal College - C.S.G. de Heemgaard 0 - 4 Philips van Horne S.G. - Gymnasium Beekvliet 0,5 - 3,5 Zaanlands Lyceum - Vossius Gymnasium 1 - 3 Bogerman SG - Praedinius Gymnasium 2 - 2 (Bogerman gaat door, bord 4 0 - 1)
Gymnasium Camphusianum - Gertrudis College 1,5 - 2,5 Gymnasium Apeldoorn - Jacobus College 2,5 - 1,5 Alferink College - Vlietland College 3 - 1 Maerland College - Stanislas Gymnasium 1 - 3

Dit jaar zullen de finales van het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken in Apeldoorn plaatsvinden. Het kampioenschap zal gehouden worden op 2, 9 en 16 juni. De teams van het Voorgezet Onderwijs categorie I (bovenbouw) spelen op 2 en 9 juni d.m.v. uit- en thuiswedstrijden.
Er wordt gespeeld op het Edison College, dat ligt in de wijk 'de maten' waaraan de organiserende schaakvereniging "De Schaakmaat" zijn naam dankt.

De hoofdsponsor van het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken is de firma Wahl, leverancier van kappersbenodigdheden. De firma Wahl is gevestigd in Apeldoorn.

De verrichtingen van de teams zullen via internet te bezichtigen zijn op internetadres:
www.osbo.nl/nkscholen

In het programmaboekje zijn de belangrijkste gegevens van het kampioenschap te vinden.
Het boekje kunt u hier downloaden:

* Programmaboekje NK scholen 2001 (Word '97 en rtf 91k)Europees Individueel Kampioenschap, Ohrid (Macedonië)

Van 1 tot en met 15 juni wordt in Ohrid (Macedonië) het EK individueel gehouden. Dit toernooi komt in de plaats van het traditionele zonetoernooi. Vanuit dit 13-rondige zwitserse toernooi plaatsen 46 personen zich voor het WK 2001.

Indien u een FIDE rating heeft van minimaal 2400 en geïnteresseerd bent in deelname verwijzen wij u door naar de data betreffende dit toernooi en naar de site van de FIDE waar het reglement van het EK en het WK gepubliceerd is.Bilderberg Toernooi

Sedert vele jaren organiseert de schaakvereniging O.P.C. in de eerste helft van de maand juli het Bilderbergtoernooi. Dit toernooi wordt dit jaar gehouden van vrijdag 30 juni tot en met vrijdag 6 juli 2001.

Tijdens dit toernooi wordt er gespeeld om twee titels.

Allereerst wordt er gespeeld om het Veteranenkampioenschap van Nederland. Aan dit kampioenschap kan worden deelgenomen door de afgevaardigden van de regionale bonden die de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt.

Daarnaast wordt er een open toernooi voor 50+ ers gehouden. Hieraan kan iedereen meedoen die geboren is op of vóór 31 december 1950.

In de hoogste groep wordt gestreden om de titel Seniorenkampioen van Nederland. Tot deze groep worden toegelaten de kampioen van vorig jaar en de deelnemers die op de laatst gepubliceerde ratinglijst van de K.N.S.B. (i.c. de ratinglijst van 1 april 2001) een rating hebben van 1900 of hoger. Deze groep speelt zeven (7) ronden en begint op zaterdag 30 juni 2001. De laatste ronde wordt op vrijdag 6 juli gespeeld. Door een bijdrage van de KNSB bedraagt de eerste prijs f 1000,-

Alle overige groepen (groepen 1 en volgende) spelen vijf (5) ronden en beginnen op maandag 2 juli 2001. De laatste ronde wordt op vrijdag 6 juli 2001 gespeeld.

Verdere informatie en een inschrijfformulier kunt u opvragen via de site van de OSBOStork Young Masters in Hengelo (6-11 augustus)

Het STORK Schaaktoernooi om de Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen krijgt dit jaar een nieuwe dimensie door het invoeren van een IM normgroep onder de naam STORK YOUNG MASTERS. Pogingen in het verleden om jonge talentvolle Nederlandse schakers tijdens het STORK Schaaktoernooi in het Hengelose stadhuis een meesternorm te laten behalen, liepen schipbreuk op het grote succes van dit toernooi. In de A-groep t/m 20 jaar, waarbinnen de norm bevochten moest worden, was het aantal deelnemers zo groot dat niet of nauwelijks aan de voorwaarden voor het behalen van een meesternorm kon worden voldaan.
Voor deelname aan de STORK YOUNG MASTERS worden een 10-tal jeugdige topspelers uitgenodigd die in een 9-rondig Round Robin toernooi tegen elkaar uitkomen. De spelers worden geselecteerd op nationaliteit en speelsterkte (rating).
In deze invitatiegroep zullen tenminste drie buitenlandse internationale meesters (IM) meespelen. Het spelersveld zal uit minimaal vier nationaliteiten bestaan waarvan de gemiddelde rating van de deelnemers 2326 is. Van de tien spelers zullen er zeker acht een FIDE rating hebben en vijf van hen dragen de titel Fidemeester (FM), Internationaal Meester (IM) of Grootmeester (GM). Daarmee ontstaat een toernooi in de categorie 4. In dit gezelschap, waaronder een aantal jeugdige topspelers uit de Jong Oranje selectie, moet een totaal van 6 punten uit negen ronden worden gehaald om een IM norm te scoren. Om de jonge talenten naar Hengelo te halen is een prijzenfonds van ruim vijfduizend gulden beschikbaar. De eerste prijs bedraagt vijftienhonderd gulden en de tweede plaats is goed voor duizend gulden. Daarnaast wordt aan alle tien genodigden logies aangeboden op basis van vol pension.
Overigens krijgt de winnaar van de STORK YOUNG MASTERS niet de titel van Open Nederlands Jeugdschaak Kampioen. Deze titel blijft voorbehouden aan de winnaar van de A-groep in het open toernooi dat dit jaar wordt gehouden van 6 t/m 11 augustus.
De wedstrijden van de STORK YOUNG MASTERS en enkele topborden uit de A-groep zullen 'live' te volgen zijn op internet. De Koninklijke Nederlande Schaakbond (KNSB) stelt hiervoor de faciliteiten beschikbaar.Deel: ' EK Senioren schaken in Saint-Vincent, Italië '
Lees ook