Elf judoka’s in voorlopige selectie Rio

Elf judoka’s in voorlopige selectie Rio

Het bestuur van de Judo Bond Nederland gaat bij NOC*NSF elf judoka’s voordragen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, komende zomer. Deze atleten dienen op 30 mei 2016 nog wel te voldoen aan de internationale eisen voor kwalificatie.

Henk Grol (-100 kg) gaat op voor zijn derde Olympische medaille. De geboren Groninger won in Peking (2008) en Londen (2012) Olympisch brons. Grol is de enige judoka in de selectie, die al in het bezit is van Olympisch eremetaal. Dex Elmont (-73 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) hebben al wel Olympische ervaring.

Maar liefst zeven judoka’s kunnen in Rio hun Olympisch debuut maken. Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) zullen hun opwachting maken. Sanne Verhagen (-57 kg), die momenteel herstelt van een zware hamstringblessure, hoopt op tijd fit te zijn om zich bij de beste veertien dames in haar klasse te scharen.

“Deze selectie herbergt voldoende medaillekandidaten voor komende zomer”, licht directeur topsport Henry Bonnes de keuze toe. “We hadden in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka’s te kunnen kiezen voor één Olympisch startbewijs. Bijzonder moeilijke besluiten, maar in en na overleg met de technische staf hebben we gekozen voor de judoka die wij de meeste kans op een medaille toedichten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met deze groep kunnen voldoen aan onze doelstelling van drie medailles.” Guusje Steenhuis (-78 kg), Juul Franssen (-63 kg) en Michael Korrel (-100 kg) zijn als reserve aangewezen.

Het interne kwalificatietraject begon op 30 mei 2014 en eindigde onlangs met de Grand Slam Parijs. De internationale eis voor deelname in Rio is een plek bij de beste 22 (heren) of 14 (dames) op de Olympische ranglijst, geschoond op één judoka per land. Indien alle elf judoka’s zich conform de internationale eisen kwalificeren wordt het de grootste afvaardiging ooit voor de Olympische Spelen. Het judotoernooi in Rio vindt plaats van zaterdag 6 augustus t/m vrijdag 12 augustus.

Bijlage: overzicht judoselectie Rio2016, inclusief actuele positie op Olympische ranglijst.

Deel: ' Elf judoka’s in voorlopige selectie Rio '


Lees ook