Redactie Elsevier

13 juni 2002


---

* PERSBERICHT *

---

Almere nummer één

Deze week in de Elsevier-special Stad & Land: Almere wint vergelijkende test van alle Nederlandse gemeenten

Door

Waar in Nederland is het goed wonen? Deze week presenteert Elsevier de nieuwe special Stad & Land met daarin een vergelijking van alle gemeenten van Nederland. Het is een speurtocht naar gemeenten die het beste bieden van twee werelden: een combinatie van ruim en groen wonen met stadse geneugten. De winnaar van alle 496 gemeenten is Almere.

Elsevier stelde de ranglijst van gemeenten op aan de hand van zeven punten van vergelijking. Die punten zijn: voorzieningen als scholen en openbaar vervoer, de beschikbare gezondheidszorg (huisartsen, wachtlijsten), het woongenot door aanwezigheid van groen en ruimte, de economische vitaliteit, gelegenheid tot vrijetijdsbesteding, veiligheid (verkeer en criminaliteit) en de sociaal-economische positie van de inwoners. Daarnaast is in de special Stad & Land per gemeente nog veel meer te vinden: of er een ziekenhuis is, hoe hoog de woonlasten zijn, de waarde van woningen en de samenstelling van de bevolking.

Naast Almere staan veel andere nieuwe steden en suburbs hoog op de ranglijst. Bij de eerste vijftig gemeenten zijn ook populaire oude kernen te vinden met nieuwe wijken, zoals Haren, Laren, Nuenen of Noordwijk. Het zijn juist deze voorheen als saai te boek staande slaapsteden die uitgroeiden tot volwassen gemeenten met voldoende voorzieningen om de burger goed te bedienen.

De ranglijst van gemeenten laat meer zien dan de populariteit van 'suburbia'. Het grotestedenbeleid in de laatste twee kabinetsperioden was bedoeld om de positie van de 25 grootste steden te versterken. Daarmee werden ze in één moeite door tot probleemgebied verklaard. Dat blijkt niet altijd terecht te zijn: 14 van de 25 steden staan bij de eerste 200 gemeenten - ten teken dat het er nog niet zo slecht toeven is. Alleen op het punt van de veiligheid scoren ze laag.

Top-10 van gemeenten:


1. Almere2. Best3. Nederhorst den Berg*


4. Westvoorne


5. Maarssen


6. Zeist


7. Boxmeer


8. Heeze-Leende


9. Heerjansdam


10. Haren

Nummer 1 per provincie:

Groningen: Haren

Friesland: Terschelling

Drenthe: Assen

Overijssel: Raalte

Flevoland: Almere

Gelderland: Nunspeet

Utrecht: Maarssen

Noord-Holland: Nederhorst den Berg*

Zuid-Holand: Westvoorne

Zeeland: Schouwen-Duiveland


Noord-Brabant: Best


Limburg: Horst aan de Maas


* Sinds 1-1-2002 deel van gemeente Wijdemeren

Deel: ' Elsevier-special Stad & Land Almere wint vergelijkende test '
Lees ook