EnergieNed

Consumenten kunnen eerder eigen elektriciteitsleverancier kiezen

Consumenten krijgen veel eerder dan in 2007 keuzevrijheid van elektriciteitsleverancier. Die aankondiging doet directeur-generaal Energie bij het ministerie van Economische Zaken Noé van Hulst in Energie Nederland, het opinieblad van de energiebranche dat dinsdag 2 november verschijnt. Hoeveel eerder de elektriciteitsmarkt voor huishoudens wordt vrijgegeven zal de minister van Economische Zaken deze maand bekend maken in het Energierapport. Daarin doet de minister onder meer verslag van de tot nog toe opgedane ervaringen met de liberalisering van de elektriciteitsmarkt.

Op dit moment hebben de 650 grootste industriële gebruikers al keuzevrijheid van elektriciteitsleverancier. In 2002 komen daar middelgrote bedrijven bij en in 2007 de huishoudens. In Energie Nederland zegt Van Hulst dat het niet te verkopen is Nederlandse huishoudens langer te laten wachten terwijl in Duitsland stroom voor huishoudens al 20% goedkoper is als gevolg van de concurrentie. Van Hulst: 'Dat Nederland voorop loopt in de liberalisering van de elektriciteitsmarkt is niet langer houdbaar. In Nederland is een kleine groep van grootgebruikers vrij in hun keuze, terwijl in Europa 60% van de afnemers volledig vrij is. Waarom zou de kleinverbruiker nog langer moeten wachten op de prijsvoordelen?'

Volgens Van Hulst heeft de versnelde vrijmaking van de elektriciteitsmarkt ook directe gevolgen voor de gasmarkt. Van Hulst: 'Niet voor niets is het tijdpad van liberalisering van de elektriciteitsmarkt en de gasmarkt nagenoeg parallel. Wie denkt dat het met de Gaswet niet zo'n vaart zal lopen, komt bedrogen uit.' Ook reageert Van Hulst op het rapport van de Algemene Rekenkamer die stelt dat door de liberalisering de Nederlandse Staat ongeveer twee miljard aan inkomsten misloopt. 'De doelstelling van de gasliberalisering is niet de maximalisatie van de gasbaten van de overheid, maar natuurlijk de maximalisatie van het belang van de consument.' Anders had de minister van Economische Zaken nooit het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, aldus Van Hulst in Energie Nederland.

_________________________________

Deel: ' EnergieNed kiezen van eigen elektriciteitsboer vervroegd '




Lees ook