Voedingscentrum
Energierijk voedsel en gebrek aan beweging belangrijke oorzaken overgewicht
16 mei

Grotere porties en buiten de deur eten leveren ongemerkt meer calorieën

Toenemende automatisering en welvaart hebben de balans verstoord tussen het aantal calorieën dat mensen binnenkrijgen en het aantal calorieën dat zij verbruiken. Een gezond gewicht is niet vanzelfsprekend: veel mensen moeten daarvoor hun leven lang letten op wat ze eten en hoeveel ze bewegen. Dat is een belangrijke conclusie van een congres over gewichtsbeheersing dat afgelopen maand werd gehouden in Nederland.

Een tendens die lijkt bij te dragen aan het ontstaan van overgewicht, is dat mensen minder zelf koken. Kant-en-klaar voedsel en eten in restaurants, vooral fast food en snacks, leveren flink meer energie dan wat thuis wordt klaargemaakt. Een warme maaltijd uit eigen keuken komt in Nederland gemiddeld op 750 calorieën. Een menu van Mc Donalds met een Big Mac, medium Franse Frietjes, fritessaus en een medium Coca Cola zit op bijna 1100. Een relatief slanke keus is een happy meal met kipnuggets, zo blijkt uit de gegevens op de site van de multinational. In combinatie met een kleine portie Franse Frietjes met ketchup en Fanta Medium levert deze nog geen 600 calorieën. Een andere trend die ongemerkt meer calorieën levert, zijn de grotere eenpersoonsporties. De populaire Magnum-ijsjes zijn daar een voorbeeld van, evenals de halve-literblikken frisdrank en de recent geïntroduceerde king size Mars en Nuts. Zon grote reep gaat doorgaans net zo goed in één keer op als een kleinere uitvoering.

Elke dag bewegen
Bewegen is essentieel om het lichaam goed te laten functioneren en niet zwaarder te worden. De huidige maatschappij is echter zo ingericht dat beweging niet vanzelfsprekend is. Kinderen kunnen lang niet overal meer buiten spelen. Veel volwassenen gaan met de auto naar het werk en zitten vervolgens het grootste deel van de dag achter het beeldscherm.
Van een halfuur beweging per dag profiteert de gezondheid al enorm. Daarom adviseren deskundigen beweging in te passen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door met de fiets boodschappen te gaan doen of de trap te nemen in plaats van de lift. Ook huishoudelijke klussen, zoals stofzuigen, tellen mee. Uiteindelijk gaat het erom dat er elke dag in totaal minimaal een halfuur wordt bewogen.

Gezondheidsrisicos
Het lichaamsgewicht wordt veelal beoordeeld met de zogenaamde Body Mass Index (BMI), die de verhouding vaststelt tussen lengte en lichaamsgewicht. Een BMI tussen 25 en 30 wijst op overgewicht, dat risico met zich meebrengt voor de gezondheid. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas (vetzucht) en duidelijk verhoogde gezondheidsrisicos. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes.

Deel: ' Energierijk voedsel en gebrek aan beweging belangrijke oorzaken over.. '
Lees ook