DE BOER TENTEN

Engelsman wint ontwerpwedstrijd tent vd toekomst

Feestelijke hoogtepunt 75-jarig jubileum
ENGELSMAN WINT ONTWERPWEDSTRIJD 'DE TENT VAN DE TOEKOMST'

ALKMAAR - Catalin Dragomir, een Engelse architect, is uitgeroepen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd 'de tent van de toekomst'. Deze internationale wedstrijd is uitgeschreven door De Boer Tenten uit Alkmaar ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum. Algemeen directeur, de heer Klaas de Boer, overhandigde de winnaar tijdens de prijsuitreiking op 28 mei een cheque voor een studiepakket ter waarde van 17.000 Euro of een geldbedrag van 8.500 Euro.

Voor de wedstrijd hadden zich 90 ontwerpers uit de hele wereld aangemeld. Uiteindelijk waren er op de sluitingsdatum 55 ontwerpen binnen bij het hoofdkantoor van De Boer Tenten in Alkmaar, waarvan er negentien door de jury zijn beoordeeld. Over het algemeen vond de jury de kwaliteit van de inzendingen goed, ook al was de beoordeling soms moeilijk door de grote diversiteit.

De jury heeft uiteindelijk zes ontwerpen genomineerd. Naast de winnaar zijn er ook twee ontwerpen beloond met een tweede prijs ex aequo. Dit ere-certificaat is overhandigd aan het duo Arjan Habraken en Rudi Scheuermann uit Rotterdam en aan het team Ton van den Berg, Michiel Raaphorst en Anet Schurink uit Amersfoort. De overige drie genomineerden waren het duo Mario Rojas Toledo en Marc Frohn uit Aken, Duitsland, het team Jeroen Eulderink, Marian Dirkzwager, Marjolijn Bakker en Luuk Awater uit Amersfoort en prof. ir. Jan Brouwer uit Den Haag.

De winnaar Catalin Dragomir (1965) werkt bij Llewelyn-Davies Ltd, Londen. Hij heeft zeer veel ervaring met alle aspecten van ontwerpen en planologie. Hij is een gediplomeerd architect, partner en senior architect. De afgelopen zeven jaar heeft hij meegewerkt aan projecten over de hele wereld zoals het BeiHai vliegveld (China), Dubai douanekantoor, Shenzhen Vliegveld (China), Norwich ziekenhuis, terminal op het vliegveld Valladodid (Spanje), ontwikkeling van een vijfsterren hotel en residentie in Al Khobar (Saudie Arabië), kantoorontwikkeling voor de nationale oliemaatschappij van Abu Dhabi en vele andere projecten in Japan, Zwitserland, Nederland, Roemenië en uiteraard Engeland.

De jury heeft zijn ontwerp unaniem uitgeroepen tot het beste. Het juryrapport zegt: 'Een zeer goed ontworpen en gepresenteerd voorstel voor een tentstructuur'. Het ontwerp bestaat uit acht bogen gespannen over 40 meter met een lengte van ongeveer 70 meter. Alle bogen hebben een voetstuk waardoor zij elk een speciale buiging hebben in verticale richting. Tussen de stalen buisvormige bogen, aan elkaar bevestigd via twee pinnen, komt opblaasbaar kussen naar boven dat de buitenste tweede laag vormt door volledige overdruk. Deze belemmeren in- en uitgaande bezoekers niet. De met lucht gevulde kussens stabiliseren de bogen in zijwaartse richting. De bogen worden opgericht over de volle breedte, scharnierend over hun verbindingskabels, door middel van kabels die bevestigd zijn aan containers die aan elk uiteinde van de tent staan.

De opdracht van de wedstrijd luidde: maak een tent van circa 2500 vierkante meter, of een combinatie van kleinere tenten, met veel innovatieve elementen, die in twee dagen opgezet kan worden, en bovendien snel vervoerd kan worden door de lucht, over zee of over de weg. De bedoeling is dat deze tent een groot voorlichtingsproject gaat huisvesten ter gelegenheid van de introductie van de EURO in de deelnemende Europese landen. Dit rondtrekkende circus moet in korte tijd alle hoofdsteden van de EURO-landen aandoen.

De jury bestond uit: Prof. Dr. Ir. Mick Eekhout (voorzitter), architect, hoogleraar Productontwikkeling Faculteit der Bouwkunde TU Delft, directeur Octatube Space Structures bv Delft (gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en bouwen van complexe ruimtelijke constructies, membranen, ruimtevakwerken, constructieve beglazingen en specials); de heer Daniel Quost, President Directeur General van Membrane Ingenerie, Frankrijk, tevens voorzitter van de Commision European Normalisation (CEN) en ontwerper van alle circustenten van Cirque du Soleil; de heer Ian Liddell, directeur van Buro Happold, een vooraanstaand architectenbureau in Engeland, onder meer betrokken bij de constructieve berekening en uitvoering van het Millennium Dome in Londen; mevrouw Jeanne Dekkers, directeur architectenbureau Jeanne Dekkers in Delft, gespecialiseerd in woning- en utiliteitsbouw en de heer Klaas de Boer (secretaris), algemeen directeur van De Boer Tenten B.V. in Alkmaar.

Deel: ' Engelsman wint ontwerpwedstrijd tent van de toekomst '
Lees ook