universiteit leiden

meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden

Engler-medaille voor Leids plantkundig proefschrift

Persbericht 79 (13-aug-99)

Op 7 augustus kende de International Association of Plant Taxonomists de Engler-medaille toe aan de plantkundige Kade Sidiyasa. De Indonesiër kreeg de medaille voor zijn Leidse proefschrift over de alstonia, een geslacht van bomen waarin belangrijke medicinale stoffen voorkomen.

Kade Sidiyasa verdedigde zijn proefschrift "Taxonomy, phylogeny, and wood anatomy of Alstonia (Apocynaceae)" aan de Universiteit Leiden op 4 maart 1998. De International Association of Plant Taxonomists noemde het boek de beste plantensystematische bewerking van het jaar 1998. De prijs, de zilveren Engler-medaille (genoemd naar de grote 19de-eeuwse Berlijnse botanicus A. Engler), werd toegekend op de slotzitting van het zestiende internationale botanische congres in St. Louis (Missouri, USA). In St. Louis waren tussen 1 en 7 augustus ruim 4700 plantkundigen aanwezig.

Sidiyasa verrichtte zijn promotieonderzoek op het Rijksherbarium onder leiding van prof.dr. P. Baas, dr. M.C. Roos en dr. A.J.M.Leeuwenberg (Wageningen). Alstonia is een geslacht van bomen waarvan de soorten belangrijke medicinale inhoudstoffen bevatten en/of handelshout leveren. De revisie door dr. Sidyasa combineert een gedetailleerde omgrenzing van soorten met een diepgaande analyse van de evolutionaire verwantschappen van de individuele soorten.

Meer informatie: prof.dr. P. Baas
Rijksherbarium/Hortus Botanicus
telefoon 071 527 35 15

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, dienst Interne en Externe Communicatie ;
Tel. 071-5273282 / Email B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl / 16 augustus 1999, 09:44 uur

Deel: ' Engler-medaille voor Leids plantkundig proefschrift '
Lees ook