---

Ministerie van Defensie---

EOD ruimt bom in Eindhoven

28-05-2002

In de omgeving van vliegbasis Eindhoven maakt een team van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de Koninklijke Luchtmacht morgen (29 mei) een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. Het betreft een vijfhonderdponder van Engelse makelij. De bom ligt op een diepte van zestig centimeter, op ongeveer honderd meter afstand van de mess van rijopleidingscentrum PIROC van de landmacht. In verband met de bomruiming hoeft niemand zijn huis te verlaten, één weg wordt gedurende vier uur afgesloten.

In de omgeving van vliegbasis Eindhoven wordt momenteel de Vinex-locatie Meerhoven gebouwd. Iedere bouwfase wordt voorafgegaan door een onderzoek naar niet-geëxplodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De reden daarvan is dat het vliegveld in de oorlog herhaaldelijk is gebombardeerd. In de loop der jaren zijn rond het vliegveld ruim zestig bommen gevonden en onschadelijk gemaakt.

Het type bom dat morgen in Eindhoven wordt geruimd kan soms spontaan ontploffen. Daarom moet de bom zo snel mogelijk onschadelijk worden gemaakt en worden afgevoerd. Voor alle zekerheid is de bom afgedekt met een dikke zandlaag en is de locatie omgeven door containers. Er is geen direct gevaar voor de omgeving. De bomruiming start om 9.30 uur en duurt ongeveer vier uur. Tijdens de ruimingsoperatie zal de Strijpsebaan afgesloten zijn.

Zoekwoorden:

Deel: ' EOD ruimt bom in Eindhoven '
Lees ook