Erard-vleugel van Alphons Diepenbrock in het Geelvinck Festival


Op 23 oktober 2014 is de Erard-vleugel uit het particuliere bezit van Alphons Diepenbrock voor het eerst te horen in een geheel aan hem gewijd muziekprogramma.

AMSTERDAM, 20141020 -- Niet eerder was de Erard-vleugel uit 1839, die tot nog toe in het bezit van de familie is gebleven, te beluisteren geweest. David Kuijken en Marta Liébana spelen werken van Diepenbrock, Fauré, Debussy, Mendelssohn, Duparc en Vermeulen. De liederen worden gezongen door Irene Maessen, begeleid door Stephan Heber op cello. David Kuijken geeft eveneens een inleiding over Diepenbrock. Het tweede deel van het programma staat in het teken van de Eerste Wereld Oorlog. Het concert vindt plaats op 23 oktober 2014 in de Posthoornkerk (Haarlemmerstraat 124) te Amsterdam; aanvang 20.15 uur.

De Erard-vleugel werd indertijd door Alphons Diepenbrocks' vader voor hem gekocht. Diepenbrock heeft er al zijn werken op gecomponeerd. Ook Gustav Mahler, Willem Pijper en Hendrik Andriessen hebben er in zijn huis op gespeeld. Opmerkelijk is, dat Diepenbrock de klankleur van deze rechtbesnaarde Erard verkoos boven de in zijn tijd inmiddels gebruikelijke moderne vleugel.

[Erard-vleugel van Alphons Diepenbrock]


Het Geelvinck Fortepiano Festival wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie van Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam; de belangrijkste Nederlandse collectie historische piano(forte)s. Het museum streeft er naar om deze Erard-vleugel, waarop Alphons Diepenbrock al zijn werken componeerde, te verwerven voor de Sweelinck Collectie. Daarmee zal dit unieke muzikale erfgoed voor Nederland kunnen worden behouden.

Van 9 tot en met 25 oktober 2014 vindt de vierde editie van het festival plaats. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het festival op historische piano(forte)s in prachtige, historische huizen, kerken en kastelen. Het festival is dit jaar, onder patronage van Richard Egarr en artistiek leiderschap van Michael Tsalka, sterk uitgebreid. De kern bestaat uit acht avondconcerten in de Posthoornkerk. Daarnaast zijn er concoursen voor fortepianisten en voor nieuwe composities, twee discussieforums, masterclasses en diverse concerten op historische locaties in en buiten Amsterdam. Het festival geeft aandacht aan zowel het klassieke en romantische werk, als aan nieuwe stromingen. De ambitie is om uit te groeien tot één van de belangrijkste internationale festivals voor historische piano(forte)s.

Kijk voor meer informatie op https://www.geelvinck.nl/concerten/diepenbrocks-erard-fortepiano/

Het volledige festival programma vindt u op www.geelvinckfestival.nl


Deel: ' Erard-vleugel van Alphons Diepenbrock in het Geelvinck Festival '
Lees ook