Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Erasmus Lof der Zotheid nu ook digitaal op: www.bibliotheek.rotterdam.nl

Vanaf donderdag 6 september 10.00 uur zijn alle pagina s van de Lof der Zotheid uit 1540(!) direct toegankelijk via de website van de Bibliotheek Rotterdam (www.bibliotheek.rotterdam.nl ). De pagina s zijn met veel zorg door het Vlaardingse bedrijf Art Conservation gescand uit de eerste druk van de Verzamelde werken (Opera Omnia).

Bijna 500 jaar geleden schreef Erasmus zijn Lof der Zotheid. In deze nog steeds veel gelezen klassieker stelde hij bij monde van Stultitia, de Zotheid, menselijke dwaasheden

aan de kaak.

Bibliotheek Rotterdam bezit een grote, indrukwekkende Erasmuscollectie. Deze collectie bestaat uit ± 5000 boeken van en over Erasmus en wordt bewaard in een speciale kluis.

De collectie is alleen op afspraak toegankelijk. Vanaf 6 september is de eerste druk van de Lof der Zotheid dus met één muisklik op elke pc te bekijken. Naast de complete Latijnse tekst is een deel van de Nederlandse vertaling in te zien.

Het digitaliseren van de Lof der Zotheid hangt samen met de Erasmusmaand in september in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Eén van de andere activiteiten die maand is de tentoonstelling Erasmiana & Erasmania, over Erasmus en de academische rituelen die van 3 september t/m 2 oktober in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat te bezichtigen is.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Deel: ' Erasmus 'Lof der Zotheid' nu ook digitaal '
Lees ook