Katholieke Universiteit Nijmegen

Eredoctoraat voor dr. Hans Ester

De Universiteit van Potchefstroom heeft een eredoctoraat in de Letteren verleend aan dr. Hans Ester. Hans Ester is docent Algemene Literatuurwetenschap en Cultuurwetenschap aan de KU Nijmegen en voorzitter van het Suid-Afrikaanse Instituut in Amsterdam.

De heer Ester ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn verdiensten als bruggenbouwer tussen de Afrikaanse en de Nederlandse taal en cultuur. Hij is reeds meer dan 25 jaar actief als recensent van Zuid-Afrikaanse letterkundige publicaties. Hij publiceerde als vaste medewerker in Trouw, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en de Duitse Kroniek.
Vanaf 1995 verzorgde dr. Hans Ester elk trimester samen met Zuid-Afrikaanse gastdocenten een collegereeks Zuid-Afrikaanse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Hans Ester studeerde Duits, Afrikaans en Theologie in Amsterdam, Tübingen en Johannesburg. Hij is vice-voorzitter van het Genootschap Nederland-Duitsland. Zijn vele publicaties omvatten zowel boeken en artikelen over Theodor Fontane, Friedrich Nietzsche en de dichteres Elisabeth Eyber, als studies over de rol van de kahtolieke kerk in de DDR, de weerklank van de Boerenoorlog in de Duitse dichtkunst en opstellen over Zuid-Afrikaanse letterkunde.
De uitreiking van het eredoctoraat vindt plaats op 17 mei in Potchefstroom.
15-5-2002

Deel: ' Eredoctoraat KUN voor dr. Hans Ester '
Lees ook