Katholieke Universiteit Nijmegen

Nijmegen, maart 2003
Hoogste academische onderscheiding

Eredoctoraat voor Nijmeegse huisartsgeneeskundige prof. C. van Weel

Prof. dr. Chris van Weel, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan KU/UMC St. Radboud Nijmegen, ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Gent. Samen met zes andere eminente wetenschappers waaronder Kofi Annan, zal prof. Van Weel de versierselen krijgen uitgereikt op het stichtingsfeest van de universiteit, vrijdag 21 maart.

Met het toekennen van het eredoctoraat onderstreept het Bestuurscollege van de jubilerende Universiteit Gent de wetenschappelijke verdiensten van Van Weel voor de huisartsgeneeskunde. De Nederlandse huisartsgeneeskunde heeft met haar hoge niveau van wetenschappelijk onderzoek en veel gepromoveerde huisartsen, internationaal een voorbeeldfunctie. Protocollen en richtlijnen, zoals de Standaarden van het Nederlands Huisarts Genootschap, zijn gebaseerd op in de huisartspraktijk verricht wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast speelt de huisartsgeneeskunde een vooraanstaande rol in het onderwijs aan medisch studenten.

Internationalisering

De Nijmeegse huisartsgeneeskunde heeft ook internationaal haar sporen verdiend. In 1993 startte Van Weel met een internationaal Europees uitwisselingsnetwerk voor coassistenten. Dat functioneert nog steeds als EU Socrates programma ´primary health care´. Gent was daarbij vanaf het begin betrokken.
Prof. Van Weel was van 1998 - 2001 president van de Europese wetenschappelijke huisartsen organisatie (Wonca-Europe) en is thans lid van de (wereld) executive van de Wonca, World organisation of family doctors. In maart organiseert de Nijmeegse hoogleraar met zijn Canadese collega´s een invitational conference om het onderzoek in de huisartsgeneeskunde wereld wijd te versterken.
De onderzoekservaringen worden voorts uitgewisseld binnen de onderzoekschool ´Netherlands School of Primary Care Research (CaRe). De Brisbane initiative, een verbond van onderzoekers opleidingen, bundelt de Nijmeegse ervaringen met die uit Schotland, Australië, Canada en de VS.
Van Weel, sinds 1985 als hoogleraar verbonden aan KU en UMC Nijmegen, is lid van een aantal internationale tijdschrift redacties, waaronder de International Advisory Board van de Lancet.

5-3-2003


Deel: ' Eredoctoraat voor Nijmeegse huisartsgeneeskundige prof. C. van Weel '
Lees ook