Ernstig dierenleed van vetgemeste vossen in Finland


AMSTERDAM, 20170830 -- Bont voor Dieren verspreidt foto’s van vetgemeste reuzenvossen op vijf Finse bontfokkerijen. Deze reuzenvossen kunnen door overvoeding meer dan 20 kilo wegen in tegenstelling tot een wilde poolvos die 3 á 4 kilo weegt. De overvoeding zet de huid van de vos onder spanning en zorgt ervoor dat de fokker meer bont kan verkopen per vos. Finse bontfokkers hebben toegezegd actie te ondernemen omdat de Finse bontindustrie aan het zogenaamde Welfur keurmerk gaat voldoen. Bont voor Dieren stelt echter dat het inmiddels duidelijk moet zijn dat er geen enkel keurmerk het welzijn kan garanderen van wilde dieren in de bontindustrie.

[Foto van een vetgemeste reuzenvos] In Finland worden steeds meer zogenaamde reuzenvossen gefokt. Deze vossen lijden erg door het extra gewicht, overtollige huidplooien en pootafwijkingen. Het is in Finland verboden om selectief te fokken als dit dierenwelzijnsproblemen met zich mee brengt, maar hierop wordt niet gehandhaafd. De eerste reactie van de bontindustrie -na het publiceren van weerzinwekkende beelden van de reuzenvossen- was dat activisten de overtredingen bij hen of autoriteiten hadden moeten melden. Daarna beweerden de fokkers dat de situatie met vetgemeste reuzenvossen een uitzondering betreft. Door alle commotie geven ze nu aan actie te ondernemen.

De bontindustrie werkt in Europa aan een keurmerk voor bontfokkerijen, Welfur. Het Welfur keurmerk is dan ook geen onafhankelijk keurmerk, maar een keurmerk opgezet door de bontindustrie zelf. Marja Tiura, Managing Director van de Finse Bontfokkers Vereniging ProFur, beweert dat het Welfur programma geen zieke of vetgemeste dieren accepteert, maar geeft aan dat er in augustus van dit jaar nog een melding binnen was gekomen van vijf vetgemeste vossen. Bij controle door een instantie van de bontindustrie zelf werden er geen dieren aangetroffen.

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: "Keurmerken zoals Saga Furs in Finland en het Europese keurmerk Welfur zijn een typisch gevalletje van de slager die zijn eigen vlees keurt. De bontindustrie blijft beweren dat dit ‘incidenten’ zijn, maar hoeveel beeldmateriaal moeten wij verzamelen? Dierenwelzijn kan gewoonweg niet gegarandeerd worden bij wilde dieren gehouden in de bontindustrie. Consumenten hebben recht op de waarheid en keurmerken voor bontproducten zijn pure misleiding."

Bont voor Dieren heeft recent een zaak gewonnen tegen kledingmerk Airforce bij de Reclame Code Commissie met betrekking tot teksten op labels die Airforce gebruikt voor bontkragen op hun winterjassencollectie. Daarop werd beweerd dat het bont ethisch en verantwoord werd gebruikt door Airforce.


Deel: ' Ernstig dierenleed van vetgemeste vossen in Finland '
Lees ook