TROS


AVROTROS Afdeling Communicatie
Hilversum, 30-09-2014

Televisie
3 over de grens
Uitzending vrijdag 10 oktober
NPO 3 - 19.30 uur
Uitzending dinsdag 14 t/m vrijdag 17 oktober
NPO 3 - 19.55 uur

DO, DANIL, WILLIE EN JOSHUA ONDERZOEKEN ERNSTIGE MISSTANDEN AFRIKAANSE KINDEREN IN 3 OVER DE GRENS

In de vijfdelige AVROTROS-reeks 3 over de grens onderzoeken artiesten Do, Danil Boissevain, Willie Wartaal en Joshua Nolet de mensonterende omstandigheden waaronder veel kinderen in Afrika leven. In samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Cordaid Kinderstem gaan zij op onderzoek om met eigen ogen te zien in welke schrijnende situaties kinderen leven. Hoewel kinderarbeid bij wet in de bezochte landen is verboden, blijkt dat de kinderrechten in veel van deze landen op grote schaal worden geschonden. Kinderarbeid en uitbuiting lijken hier de gewoonste zaak van de wereld.

Do bezoekt in Oeganda het 16-jarige weesmeisje Debby dat elke avond playbackt en danst in duistere karaokebars voor 1,50 per avond. Om extra geld te verdienen,, heeft ze met de bezoekende mannen ook seks om haar 2-jarige dochtertje te onderhouden. Do: "Ik kan daar echt niet bij met mijn verstand. Dat je zulk werk moet doen als jong meisje om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. En het is ook niet zonder gevaar. Ongelooflijk wat Debby mee moet maken. Dit moet echt stoppen!'.

Joshua van Chef'Special bijt zich vast in de vraag hoe het kan dat Burundese gevangenissen vol met onschuldige minderjarigen zitten en Danil Boissevain ontdekt dat dagelijks veel meisjes in Oost Congo verkracht worden. Willie Wartaal's zoektocht richt zich op, vaak heel jonge, kinderen die werken in Oegandese steengroeves en de visserij. Willie: 'Wat die kinderen doen, is eigenlijk gevangeniswerk. Zoals bijvoorbeeld Sudayi Si; hij sloopt stenen net zoals je op tv criminelen aan een ketting ziet doen. Hij werkt met heel veel andere kinderen in een steenmijn in Oeganda. Geen schaduw en de hele dag maar tikken met een bijltje terwijl ze eigenlijk gewoon zouden moeten spelen'.

3 over de grens is vanaf vrijdag 10 oktober bij AVROTROS op NPO 3 te zien. Tijdens de slotaflevering op vrijdag 17 oktober delen Do, Willie, Danil en Joshua met presentator Art Rooijakkers hun ervaringen en wat hen het meest heeft aangegrepen.

3 over de grens wordt mede mogelijk gemaakt door Cordaid Kinderstem. Deze organisatie zet zich in voor kinderen in ontwikkelingslanden die het hardst hulp nodig hebben. Cordaid Kinderstem helpt ze met een stabiele, veilige thuisbasis en goed onderwijs. Zo krijgen zij een kans op een betere toekomst.

Voor meer informatie op: www.avrotros.nl/3overdegrens

Deel: ' Ernstige misstanden afrikaanse kinderen in 3 over de grens '


Lees ook