Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

6 juni 2002

Essent Schaaktoernooi Hoogeveen viert lustrum met 'Een schaaknovelle' van Gerrit Krol

Het Essent Schaaktoernooi in Hoogeveen beleeft in oktober dit jaar zijn zesde editie. Bij het lustrum vorig jaar vroeg de hoofdsponsor aan de Gronings Drentse schrijver Gerrit Krol om een novelle te schrijven over het edele schaakspel. Krol kreeg in 2001 de PC Hooftprijs voor verhalend proza en ontving eerder de Constantijn Huijgensprijs (1986) en de Busken Huetprijs (1996).

Een half jaar later is de schaaknovelle van Gerrit Krol klaar. Het eerste gedrukte exemplaar wordt maandag 10 juni door Jan Veenstra, manager corporate communicatie van Essent, overhandigd aan de schrijver.

Krol staat bekend om zijn krachtige en analytische stijl. Dat kan ook bijna niet anders voor een (oud)computerprogrammeur en systeemanalist. Ook de herosche strijd op het schaakbord weet hij treffend te typeren, zoals in dit citaat uit 'Een schaaknovelle'.

"Er zijn spelers die, alvorens de partij te beginnen, de beide paarden altijd met de snuit naar voren zetten. De neusgaten wijd geopend, klaar om de prikkel te voelen van de kruitdamp."

De presentatie van 'Een schaaknovelle', uitgegeven door Querido, vindt plaats in het sfeervolle Raadhuis van Hoogeveen. Maandag om 15.30 uur is burgemeester Urlings gastheer bij de presentatie.
Schaakgrootmeester en publicist Hans Ree, dit jaar drager van de Max Euwe-ring, treedt op als gastspreker.

Uiteraard is er ook ruimte voor het laatste nieuws over het deelnemersveld van het komende Essent Schaaktoernooi, dat van 11 tot 19 oktober wordt gehouden in het Raadhuis van Hoogeveen.

Copyright Gemeente Hoogeveen

Deel: ' Essent Schaaktoernooi Hoogeveen viert lustrum '
Lees ook