Gemeente Hoogeveen

Essent Schaaktoernooi van 12 tot en met 20 oktober

Hersenen kraken in raadhuis Hoogeveen

Eén keer per jaar is Hoogeveen op een bijzondere manier in het nieuws, namelijk wanneer het Essent Schaaktoernooi wordt gehouden. Het gemeentehuis wordt dan (mede) bevolkt door een wel heel bont gezelschap van schakers, vertegenwoordigers van de pers en bezoekers. Het schaakevenement is dit jaar voor de vijfde achtereenvolgende keer. Het eerste lustrum dus! Het toernooi wordt gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 oktober.

Hoofdsponsor Essent en de gemeente Hoogeveen verlenen respectievelijk in geld en faciliteiten hun steun. Het Essent Schaaktoernooi is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toernooien van ons land.

In grote lijnen wordt ook nu weer de succesformule van de voorgaande jaren aangehouden. Om uw geheugen nog even op te frissen: de kroongroep (een vierkamp waarin de vier spelers twee keer tegen elkaar spelen) is samengesteld uit de volgende ogenschijnlijke tegenstellingen: vrouw - man, oud - jong, Nederlander - buitenlander.

Hevige strijd

Binnen deze formule zijn dit jaar gecontracteerd: de sterkste schakende vrouw ter wereld Judith Polgar uit Hongarije, de 70-jarige schaaklegende: Viktor Kortchnoi, jeugdwereldkampioen Lazaro Bruzon uit Cuba en Nederlands beste schaker Loek van Wely. De groep is nog nooit zo sterk geweest en alom wordt verwacht dat de strijd dit jaar ongekend hevig zal zijn. De kroongroep schaakt in de Trouwzaal. Ook nu weer schaken deze vier spelers met glazen stukken. Dit wordt bij geen enkel toernooi gedaan.

Ook het Open Toernooi in de Burgerzaal kent meer grootmeesters dan ooit. Er doen er maar liefst 14 mee, onder wie twee vrouwen. Voor zover nu bekend komen er schakers uit India, Israël, Rusland, Oekraïne, Nederland, Verenigde Staten, Azerbaidzjan, België, Schotland, Denemarken, Frankrijk, Venezuela en Wit-Rusland. Een breed internationaal gezelschap dus. Er doen in deze open groep meer dan 50 schakers mee. Alleen gekwalificeerde schakers worden hiervoor toegelaten (met een rating van tenminste 2100).

Jeugdsimiltaan

De 60 amateurs spelen in de Raadzaal. Vanwege de grote belangstelling dit jaar moest al vroeg een reservelijst worden aangelegd.

Ook de jeugd wordt niet vergeten, want op zaterdag 13 oktober (vanaf 10.00 uur) vindt bij McDonald's Hoogeveen weer een jeugdsimultaan plaats, waarbij de jeugdige schakers (van 6 tot en met 14 jaar) het opnemen tegen niemand minder dan Loek van Wely.

De open groep en de amateurs spelen - zonder rustdag - negen dagen achtereen en wel van 12 tot en met 20 oktober. De kroongroep (de vier spelers treffen elkaar 2 keer) speelt van 14 tot en met 20 oktober, behalve op woensdag 17 oktober. De ronden beginnen dagelijks om 14.00 uur, uitgezonderd zaterdag 20 oktober, want dan beginnen de partijen om 12.00 uur.

Gratis toegang

Wilt u het schaaktoernooi bezoeken? Dat kan. De toegang is gratis. U kunt van dichtbij de partijen volgen. Ook krijgt u in het Schaakcafé weer deskundige uitleg van de belangrijkste partijen.

Het verloop van de partijen is trouwens ook te volgen op Teletekst en via de eigen website www.hoogeveen.nl/essent-chess.

Een beeld van het Essent Schaaktoernooi vorig jaar in de Burgerzaal van het raadhuis. Dit is het open toernooi voor schakers met een minimale rating van 2100. Foto: Gerrit Boer.

Een beeld van het Essent Schaaktoernooi vorig jaar in de Burgerzaal van het raadhuis. Dit is het open toernooi voor schakers met een minimale rating van 2100 (Foto Gerrit Boer).

Deel: ' Essent Schaaktoernooi in raadhuis Hoogeveen '
Lees ook