Gemeente Gent

Etsen van James Ensor in het Museum voor Schone Kunsten

Ter gelegenheid van het Ensorjaar pakt het Museum voor Schone Kunsten van 1 juli tot 31 augustus uit met de prachtige verzameling etsen van James Ensor die het onlangs heeft aangekocht.

Het museum kocht de bekende collectie Taevernier, niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de zeldzame volledige etsenverzamelingen van James Ensor.

Het museum toont alle 133 etsen die Ensor ooit maakte - een unieke gelegenheid om Ensor, die één van de grootste etsers van zijn tijd was, jaar op jaar, van ets tot ets, in zijn ontwikkeling te volgen. De bezoeker kan er Ensor als realistisch etser bewonderen in de landschappen, stillevens en stadsgezichten. Daarnaast kan hij nagaan hoe het fantastische en burleske element in het grafisch werk van James Ensor geleidelijk de overhand krijgen.

Ensors etswerk is zelden of nooit in zijn totaliteit te zien. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling publiceert uitgeverij Pandora/Snoeck een heruitgave van de reeds lang uitgeputte oeuvrecatalogus van Ensors etsen, samengesteld door August Taevernier, de verzamelaar en kenner die vanaf de jaren dertig de Ensorcollectie van het Gentse museum bijeenbracht. Deze heruitgave van Taeverniers nog steeds onmisbare boek werd geïllustreerd met de etsen uit de museumcollectie, zodat het boek meteen als catalogus van deze unieke collectie geldt.

De tentoonstelling en het museum zijn alle dagen open, behalve op
maandag, van 9.30 tot 17 uur. Op maandag 19 juli is het museum uitzonderlijk wel open.

Informatie

Museum voor Schone Kunsten
Nicolaas De Liemaeckereplein 3

9000 Gent
tel. (09)222 17 03 - fax (09)221 60 15
e-mail museum.msk@gent.be

Last modified on: 02/07/99 - Copyright © 1999 STAD GENT.

Deel: ' Etsen James Ensor in Museum voor Schone Kunsten Gent '
Lees ook