European Union

Burundi : plan van bemiddelaar Mandela

Press Release: Brussels (24-07-2001) - Press: 293 - Nr: 10935/01


Brussel,
24 juli 2001

10935/01 (Presse 293)

P 132/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de situatie in Burundi

De Europese Unie neemt met voldoening nota van de mededeling dat een aanvang is gemaakt met de uitvoering van het plan van bemiddelaar Mandela, dat werd aangenomen tijdens de Top van de staatshoofden van het regionale initiatief voor vrede in Burundi die op 23 juli 2001 te Arusha is gehouden. Dit besluit zou een daadwerkelijke start van de in het akkoord van Arusha voorziene overgang mogelijk moeten maken.

De Europese Unie herinnert aan haar verzoek aan alle hoofdrolspelers in het Burundese conflict om in een geest van compromis een politieke oplossing te zoeken voor de huidige crisis waarvan de burgerbevolkingsgroepen de belangrijkste slachtoffers zijn.

De Europese Unie veroordeelt de poging tot staatsgreep die in de nacht van 22 op 23 juli door een groep opstandige Burundese militairen is gepleegd.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Zoekwoorden:

Deel: ' EU blij met bemiddelingsplan Mandela voor Burundi '
Lees ook