European Commission

IP/02/880

Brussel, 18 juni 2002

Commissie geeft groen licht aan overname door Alchemy van CompAir, de compressorendivisie van Invensys.

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de voorgenomen overname van CompAir - een onderdeel van het Britse Invensys dat lucht- en gascompressoren maakt - door Alchemy Partners (Guernsey) Ltd., een risicokapitaal-participatiemaatschappij die in de Kanaaleilanden geregistreerd staat.

Alchemy Partners (Guernsey) Ltd. is een
risicokapitaal-participatiemaatschappij die in de Kanaaleilanden geregistreerd staat en gespecialiseerd is in de uitkoop van aandeelhouders met geleend geld en in management buy-outs en buy-ins. CompAir is een fabrikant van lucht- en gascompressoren met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de VS en China.

De Commissie heeft vastgesteld dat Alchemy momenteel niet de zeggenschap heeft over enige compressorenfabriek en dat er derhalve geen sprake is van overlapping. Zij heeft echter wel de zeggenschap over een aantal ondernemingen die compressoren gebruiken voor de vervaardiging van hun producten, en de Commissie heeft zorgvuldig nagegaan of dit enige problemen voor de concurrentie oplevert. Een van de ondernemingen die zij in handen heeft is Survitec Group, een toonaangevende leverancier van commerciële reddingsvlotten voor cruise- en marineschepen. De compressoren worden gebruikt voor het vullen van de gascilinders waarmee de vlotten in geval van nood kunnen worden opgeblazen.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat er veel concurrentie is op de compressorenmarkt, hoofdzakelijk van andere internationale ondernemingen zoals het Zweedse Atlas-Copco en het Amerikaanse bedrijf Ingersoll-Rand, en dat de zeer beperkte verticale integratie die door de overname tot stand wordt gebracht, niet van dien aard is dat de mededinging aanzienlijk wordt ingeperkt.

Deel: ' EU geeft groen licht aan overname door Alchemy van CompAir '
Lees ook