Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

toeristenaccommodaties over

EU neemt Nederlandse meldingen legionella in toeristenaccommodaties over

De lidstaten van de Europese Unie bestrijden per 1 juli actief veteranenziekte (legionellose) in hotels en andere verblijfsaccommodaties die een gevaar vormen voor de verspreiding van Legionella. Wanneer twee weken na melding van een verdachte accommodatie adequate maatregelen uitblijven, zal de naam vermeld worden op de openbare website van EWGLI, de European Working Group on Legionella Infections in Londen (www.ewgli.org). Deze site is vanaf 15 juli operationeel. Op deze wijze kunnen reisorganisaties en individuele reizigers zien welke accommodaties mogelijk een risico vormen op besmetting met Legionella. Het ministerie is verheugd dat de overige Europese landen dit beleid hebben overgenomen.

De EU-lidstaten werken sinds 1993 samen bij de opsporing van gevallen van veteranenziekte die in verband worden gebracht met een verblijf in een hotel, appartement, zomerhuisje of op een camping. Wanneer een cluster van twee of meer gevallen van veteranenziekte in verband wordt gebracht met dezelfde verblijfsaccommodatie stelt het secretariaat van EWGLI de gezondheidsautoriteiten van het land van besmetting op de hoogte. Op 15 juli wordt hier de de melding op de website aan toegevoegd.

Met de nieuwe regeling komt een einde aan de uitzonderingspositie die Nederland heeft ingenomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 1 oktober 2000 zelf het initiatief genomen verdachte accommodaties op zijn website te plaatsen, waarvan niet bekend is of deze accommodaties voldoende bestrijdingsmaatregelen hebben genomen en weer veilig zijn. De website van EWGLI zal vooralsnog alleen verdachte verblijfsaccommodaties uit de lidstaten van de EU melden. Totdat de landen buiten de EU toegevoegd zijn aan de EWGLI-site, zal VWS op haar eigen site (www.minvws.nl) de meldingen van de overige landen verzorgen.

Ondanks de maatregelen blijft er een klein risico dat gasten in hotels, appartementen, zomerhuisjes en op campings met Legionella besmet raken. Daarom blijft het ministerie wijzen op de eventuele risicos voor reizigers. Wanneer een reiziger tijdens het verblijf in het buitenland of binnen 14 dagen na terugkeer te maken krijgt met griepachtige verschijnselen dan is het advies een arts te bezoeken en daarbij te vermelden dat het mogelijk om een infectie met Legionella gaat. Veteranenziekte is goed te behandelen met antibiotica mits de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt.

De Europese Unie bestaat uit de leden België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Deel: ' EU neemt Nederlandse meldingen legionella in toeristenaccommodaties .. '
Lees ook