raad van de europese unie

pr

turkmenistan : arrest of mr. nurberdy nurmamedov and his son

press release: brussels (27-03-2000) - press: 83 - nr: 7102/00

brussel, 27 maart 2000


7102/00 (presse 83)

p 34/00

(or. en)

persmededeling

onderwerp :

verklaring door het voorzitterschap namens de europese unie betreffende de arrestatie van de heer nurberdy nurmamedov en zijn zoon

de eu betreurt de arrestatie op 5 januari 2000 van de heer nurberdy nurmamedov, leider van de organisatie "Agzyrbilik", op beschuldiging van gewelddaden en poging tot doodslag. De EU betreurt tevens de arrestatie van zijn zoon Murad, later in januari, eveneens op beschuldiging van gewapend geweld. De EU roept de Turkmeense autoriteiten op om de zaak van de Nurmamedovs met spoed te behandelen en daarbij internationale waarnemers toe te laten.

De EU vraagt tevens dat de Europese ambassades in Asjchabad en de vertegenwoordigers van het ICRK rechtstreeks contact mogen opnemen met de heer Nurmamedov en zijn zoon.

Aangezien er tegen de heer Nurberdy Nurmamedov en zijn zoon Murad geen klacht is ingediend door een gewone burger, roept de EU de Turkmeense autoriteiten op, hen in afwachting van de behandeling van hun zaak vrij te laten.

De EU is van mening dat de principes die de OVSE in het Document van Kopenhagen van 1990 heeft opgenomen, meer bepaald met betrekking tot de vestiging van een vrij, onafhankelijk en doeltreffend rechtssysteem en met betrekking tot de omstandigheden van gedetineerden, primordiaal zijn en hoopt dat de Turkmeense autoriteiten deze normen in acht zullen nemen. In dit verband roept de EU de Turkmeense autoriteiten op om buitenlandse vertegenwoordigers toestemming te geven soortgelijke gevallen te volgen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus en Malta, en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Zoekwoorden:

Deel: ' EU verklaring over arrestaties in Turkmenistan '
Lees ook