EURO RSCG WORLDWIDE

Euro RSCG op zoek naar beter begrip van wereld-jongerencultuur

X-Ploring now: wereldwijde studie van Euro RSCG op zoek naar beter begrip van wereld-jongerencultuur

New York en Amsterdam, Nederland - Voor veel volwassenen lijken jongeren een compleet andere cultuur te vormen. Ze luisteren naar andere muziek, zien er anders uit, doen anders en hebben andere interesses dan velen van de rest van ons. En dat geldt niet alleen voor jongeren in ons eigen land, maar lijkt ook op te gaan voor jongeren in andere landen. In feite is het zo, dat nu de geopolitieke en culturele grenzen vervagen en de techniek de manier verandert waarop we met elkaar in verbinding komen, vele jonge mensen zich sterker identificeren met 'jeugd' dan met nationaliteit.

Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als een 'wereld-jongerencultuur'? Wegen de overeenkomsten tussen jongeren in de diverse landen op tegen de verschillen tussen hen? Om dat te weten te komen gaat Euro RSCG Worldwide rechtstreeks naar de bron. Een week lang brengen wij een zorgvuldig uitgekozen groep van 20 jonge beïnvloeders uit 9 landen bijelkaar voor interactie, discussie en debat over hun gemeenschappelijkheden en verschillen. De landen die zijn vertegenwoordigd, zijn Argentinië, België, China, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

X-Plorer Panel Immersion 2002 vindt van 28 juni tot 4 juli plaats in Amsterdam. Het wordt de meest intensieve prestatie tot nu toe voor het voorspoedig groeiende X-Plorer Panel van RSCG, een interactieve gemeenschap van meer dan 500 invloedrijke jongeren in de leeftijd van 18 tot 29 jaar. Ze komen uit de hele wereld en ze leveren doorlopend informatie aan het bureau ter assistentie bij de werkzaamheden voor klanten in bedrijfstakken die variëren van fast food tot auto's en elektronica.

De volle agenda is opgezet als stimulans en uitdaging. Door middel van rechtstreeks debat, openhartige discussie en uitdagende activiteiten verzamelen we inzichten in de volgende abstracte en merkspecifieke concepten:


- Wereld-jongerencultuur, wat is dat, waar gaat het over, hoe werkt het?


- Wat is er overal ter wereld in en uit, van specifieke merken tot attitudes en idealen


- De werking van beïnvloedersnetwerken in de verschillende landen en culturen - en hoe deze grensoverschrijdend zijn


- Merkspecifieke verkenning, gericht op: - chocolade en snoep - computers, connectiviteit en technologie

Eten en drinken; zaken die in verband staan met gezondheid en welzijn

Kortom, we willen weten wat jongeren drijft en waar ze over praten.

In de sessie in Amsterdam kijkt Euro RSCG of sommige van de hypotheses die we hebben ontwikkeld door onze relatie met het X-Plorer Panel en ons werk met jongeren en op jongeren gerichte merken, worden bevestigd of weerlegd. Door trendspotting-onderzoek, ervaring uit de eerste hand en eigen inzicht zijn we zover gekomen. Het doel van X-Plorer Immersion 2002 is ons te brengen naar het volgende begripsniveau. Dit zijn enkele van de hypotheses die we gaan testen:

Meer dan ooit zijn reclame-demografieën, die deels waren gebaseerd op leeftijd, verouderd geraakt. Wie kan zeggen wat 'jong' is, wanneer de ouderen langer jong blijven en de jongeren sneller oud worden? Door de verlenging van de jeugd en door ontwikkelingscompressie is het bijna onmogelijk om exact te kunnen zeggen hoeveel jaar oud iemand is. Dus, wie vallen er onder de noemer 'jongeren'?

De kernfamilie is geïmplodeerd. Onder de jeugd van vandaag de dag gaat het begrip familie verder dan het begrip bloedverwanten. Kinderen van gescheiden ouders, kinderen die worden grootgebracht in eenoudergezinnen, geadopteerde kinderen van stellen van hetzelfde geslacht en zelfs kinderen die opgroeien in 'traditionele' omstandigheden bouwen hun ondersteuningsnetwerken buiten de grenzen van bloedverwantschap en familierelaties. Is deze nieuwe, bredere definitie van familie van invloed op de betekenisleer?

Ze bestaan in een cultuur van subculturen. De jongeren van tegenwoordig voelen zich op hun gemak bij diversiteit. Liever dan zich aan te passen aan de massa, zenden ze hun boodschap uit en wachten tot zich een groep van gelijkgestemden vormt. Hun sociale landschap is opgebouwd uit kleine 'stammen' met veel interactie en stroming tussen de groepen, maar zonder een duidelijk vastgesteld centrum. Welke invloed heeft dit op de jongerenidentiteit?

Technologie is een gegeven. Jongeren herinneren zich niet een tijd die voorafging aan computers en internet; voor hen is het gewoon altijd al zo geweest. Ze aanvaarden verandering zonder dat ze er bang voor zijn en dit brengt met zich mee dat ze begrijpen hoe de dingen gaan in onze nieuwe wereld. En omdat technologie een 'gegeven' is in hun leven, is het niet de eigenlijke mechanica die telt, maar wat deze jonge mensen kunnen doen met technologie. Dus waar willen ze dat technologie hen brengt?

We ontwikkelen een grotere handbreedte. 'Multitasking' was de kreet van de jaren negentig, waarmee in het algemeen de toenemende spanningsniveaus tussen jonge beroepsbeoefenaars werd aangegeven. Degenen die het vandaag de dag goed doen zijn degenen die daar goed in zijn. Dit is goed nieuws is voor de jongere generatie, die al in de luiers begon met multitasking... Nog nooit eerder werd een generatie blootgesteld aan zoveel prikkels en moest zoveel informatie tegelijkertijd worden verwerkt. In plaats van daardoor in de stress te schieten, genieten jonge mensen ervan. In minder dan een mensenleven hebben we de natuurlijke vaardigheid van spreken, selecteren, denken, praten, kijken, luisteren en opnemen tegelijkertijd ontwikkeld. Welke invloed zal dit hebben?

Alomtegenwoordigheid van merken is van invloed op de perceptie van merken. Omdat ze zijn opgegroeid in een merkenwereld hebben jongeren over de hele wereld een andere relatie met marketing en merken dan de generatie die werd voorzien door middel van netwerktelevisie en reclameborden langs de grote wegen. Ze zijn niet onder de indruk van de hoog inschietende reclames die zoveel bedrijven gebruiken om loyaliteit aan merken te creëren. De vraag is: hoe bereiken we hen?

Gaan 'verantwoordelijkheid' en 'jongeren' samen? Deze generatie denkt van wel. Een van de meest krachtige lessen van de dot-com hausse was deze: één iemand kan de wereld veranderen. Toen mensen van even over de twintig bedrijven opzetten die een revolutie teweeg brachten, keken hun jongere familielieden bewonderend tegen hen op. Zelfs de crisisperiode doet nietaf aan het feit dat de wereld van vandaag volledig anders is vanwege deze ontketening van de jeugd. Jonge mensen verwerpen nu de grenzen die hen op de onderste trede zouden plaatsen bij ondernemingen en die hen zeer platgetreden - en typisch doodlopende - paden zouden dwingen te bewandelen tot aan hun pensioen. Hoe lang duurt het voordat ze de wereld leiden? En wanneer ze dat gaan doen, hoe is dat dan?

Ze gaan vooruit met één voet op weg naar de toekomst en met de andere voet proberen ze aan het verleden vast te houden. Een van de grootste inspanningen waarmee jongeren zich tegenwoordig geconfronteerd zien in onze snel veranderende wereld is de verzoening van culturele traditie en mondiaal futurisme. Dit geldt vooral voor opkomende markten, waar de digitale scheidslijn de generatiekloof verdiept en duidelijke culturele identiteiten worden gebombardeerd met de homogene berichten van de globale (typisch Amerikaanse) media. Het is aan de jongeren om te bepalen in welke mate er een wereldcultuur ontstaat.

De resultaten van deze X-Plorer Panel Immersion 2002 week van Euro RSCG zijn later deze zomer beschikbaar. Voor een exemplaar hiervan of om een afspraak te maken met Marian Salzman, Chief Strategic Officer van Euro RSCG Worldwide en organisator van de jeugdtop, kunt u contact opnemen met Jenny Walton op het hoofdkwartier van het bureau in New York (jenny.walton@eurorscg.com or 212-886-2074).

Euro RSCG Worldwide, één vans werelds vijf grootste geïntegreerde bedrijven voor marketingcommunicatie, telt 233 kantoren gevestigd in 75 landen, verspreid over Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Verre Oosten. Euro RSCG levert reclame, marketingdiensten, bedrijfscommunicatie en interactieve oplossingen voor klanten op wereld-, regonaal en lokaal niveau. Het klantenbestand van het bedrijf omvat Air France, Credit Suisse Group, Danone Group, Intel Corporation, LVMH Louis Vuitton, Reckitt Benckiser, Volvo, WorldCom and Yahoo!. Met haar hoofdkwartier in New York is Euro RSCG Worldwide de grootste unit van Havas, qua grootte de zesde communicatiegroep ter wereld (Nasdaq: HADV - Euronext Paris SA: HAV.PA).

Contact informatie: Christina Clinton, 917-346-0505, Christina.Clinton@Eurorscg.com

Website: https://www.eurorscg.com

Christina Clinton, +1-917-346-0505, Christina.Clinton@Eurorscg.com, voor
Euro RSCG Worldwide


01 jul 02 09:55
Deel: ' Euro RSCG op zoek naar beter begrip van wereld-jongerencultuur '
Lees ook