Provincie Limburg

"Van Aureus tot Euro" Euromunten voor het eerst te zien op muntenexpositie in Gouvernement

01/99

Maastricht, 4 januari 1999

"VAN AUREUS TOT EURO"

Euromunten voor het eerst te zien op muntenexpositie in Gouvernement

De nieuwe euromunten zoals die thans door De Nederlandse Munt in Utrecht worden geslagen, zullen voor het eerst voor het publiekt te zien zijn tijdens de expositie "Van aureus tot euro" in het Gouvernement te Maastricht. Onder deze titel is daar van 5 tot 28 januari 1999 een expositie ingericht over de geschiedenis van het geld in Limburg in de afgelopen 2000 jaar.

Deze expositie vindt juist in het Gouvernement plaats omdat hier op
7 februari 1992 bij het Verdrag van Maastricht de basis voor de euro werd gelegd. De girale invoering van de euro op 1 januari jl. bepaalde de periode van deze tentoonstelling op januari 1999.

Staatssecretaris van Financiën dr. W. Vermeend heeft persoonlijk toestemming gegeven om voor die gelegenheid de munten van 1 euro en van 20 eurocent en 5 eurocent zoals die thans bij De Nederlandse Munt worden geslagen, in het Gouvernement als geboorteplaats van de Economische en Monetaire Unie, te laten zien.

Aan de hand van tal van archeologische vondsten wordt in de expositie de ingewikkelde geldgeschiedenis van de provincie geschetst. Aan het begin van die geschiedenis staat de aureus, een door de Romeinen meegebrachte eenheidsmunt. Het verdere verloop van de munthistorie weerspiegelt de staatkundige versnippering die eeuwenlang kenmerkend is geweest voor het grondgebied van het huidige Limburg. Die geschiedenis kent als voorlopig eindpunt de euro die nu giraal, en op
1 januari 2002 ook als feitelijk betaalmiddel zijn intrede zal doen. De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de expositie ligt in handen van mevrouw dr. Marjorie de Grooth, conservator archeologie bij het Bonnefantenmuseum.

Op deze expositie zal ook voor de eerste keer de belangrijke Venlose muntvondst van oktober 1998 te zien zijn. Bij graafwerkzaam- heden aan de Nolenslaan aldaar, werd een muntschat van zo'n zeventig Keltische en Romeinse munten gevonden.

De expositie is op werkdagen te bezichtigen van 09.00 tot 17.00 uur.

Deel: ' Euromunten op muntenexpositie in Gouvernement Maastricht '
Lees ook