Chrysler

30 juni 1999

EuroNCAP tests Chrysler Voyager

De Chrysler Voyager ontving twee van de maximaal vier sterren in het EuroNCAP testprogramma. Maar deze beoordeling is niet in overeenstemming met de resultaten op het gebied van veiligheid, die de populaire Voyager heeft geboekt bij onderzoeken die zijn gebaseerd op de rijomstandigheden die automobilisten in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Uit studies van de verzekeringsindustrie in Zweden en de Verenigde Staten blijkt dat de Voyager tot de veiligste auto's op de weg behoort.

Folksam, de grootste verzekeringsmaatschappij in Zweden, heeft de Voyager ingedeeld in de hoogste categorie van veilige auto's, de prestigieuze 'Gouden Groep'. Hierin worden uitsluitend auto's ingedeeld die resultaten op het gebied van veiligheid boeken die minimaal vijftig procent beter zijn dan van het gemiddelde van 70 onderzochte voertuigen. Folksam analyseert ongevallen op de Zweedse wegen, teneinde onderzoek te kunnen doen naar de bescherming die vele tientallen voertuigen bieden. In de editie 1999 van Folksam's veiligheidsrapport is de Voyager de enige ruimteauto en één van de vijf auto's die een plaats verdienen in de Gouden Groep. De vier andere zijn de Audi 100/A6, Saab 900/9-3, Saab 9000 en Volvo 850/S70/V70.

Onderzoek dat werd gesteund door de Amerikaanse verzekeringsindustrie toont eveneens aan dat de Voyager behoort tot de veiligste auto's in zijn segment. In deze studie, de Highway Loss Data Institute (HLDI), wordt geconcludeerd dat verwondingen voor bestuurders en passagiers in de Voyager minder zijn dan gemiddeld, in vergelijking met andere ruimteauto's en combi's. HLDI concludeert ook dat de kans op een fataal ongeluk voor de bestuurder van de Voyager kleiner is dan gemiddeld.

Het Amerikaanse HLDI-onderzoek analyseert de gegevens van verzekeringsclaims van ongeveer 100 miljoen voertuigen, om een overzicht te kunnen samenstellen van de gegevens omtrent letsel, aanrijdingen en diefstal van 251 verschillende personenauto's. Met andere woorden, de conclusies van HLDI zijn gebaseerd op reële ervaringscijfers van een enorm aantal automobilisten.

Aan de andere kant zijn de resultaten van de frontale en zijdelingse botsproef van EuroNCAP gebaseerd op twee proeven die in een laboratorium worden uitgevoerd. Een van deze tests - de frontale botsproef tegen een betonblok - simuleert een aanrijding op hoge snelheid, die minder dan één procent van alle verkeersongelukken uitmaakt.

Ook andere voorbeelden laten de toonaangevende veiligheidsprestaties zien, die ertoe hebben bijgedragen dat de ruimteauto van DaimlerChrysler de populairste van de markt is: · De Dodge Grand Caravan en Plymouth Grand Voyager - de in Amerika gebouwde versies van de Chrysler Voyager - ontvingen vier van de maximaal vijf sterren voor de veiligheid van zowel bestuurder als passagier in een recent uitgevoerde Amerikaanse NCAP botsproef.

· Chrysler Corporation is de eerste autofabrikant die een ruimteauto op de markt bracht met een airbag (1991), een dynamisch beschermingssysteem tegen botsingen van opzij (1994) en een veiligheidspakket dat voldeed aan de eisen voor personenauto's in plaats van aan de minder strenge veiligheidseisen voor vrachtwagens (1994). De eerste ruimteauto van Chrysler, die in 1984 werd geïntroduceerd, voldeed al aan de eisen voor daksterkte, die in 1994 werden ingevoerd. · De Dodge Caravan en Chrysler Town & Country werden net als de Voyager bovengemiddeld goed beoordeeld in de recente HLDI-analyse van personenauto's.

Dit alles wil zeker niet zeggen dat de botsproeven van EuroNCAP geen verdienste of waarde hebben. De veiligheidsingenieurs van DaimlerChrysler zullen de resultaten uitgebreid bestuderen en deze beoordelen in samenhang met de andere resultaten van botsproeven en werkelijke cijfers die van de geteste auto's zijn verzameld. Hoewel botsproeven zeker waardevol zijn, is het voor consumenten belangrijk deze informatie te voegen bij de veiligheidsresultaten van de Voyager waar ze er het meest toe doen: op de weg, onder dagelijkse rijomstandigheden.

Deel: ' EuroNCAP tests Chrysler Voyager Slechts 2 sterren '
Lees ook