Socialistische Partij

Europa blijft betalen voor asbestgebouw

17-07-2002 o Eurocommissaris Neil Kinnock antwoordt op vragen van Erik Meijer, Europarlementslid voor de SP, over het Berlaymont gebouw in Brussel. Dit gebouw, waar vroeger de Europese Commissie was gehuisvest, is sinds 1991 gesloten wegens de gezondheidsrisico's door de enorme hoeveelheden asbest die erin verwerkt zijn.

Nog altijd betaalt de Europese belastingbetaler 14,2 miljoen euro per jaar aan huur voor Berlaymont. Kinnock: `Maar de Belgische regering betaalt op haar beurt de huur voor de vervangende huisvesting van de Commissie'. Dat kost de Belgen maar liefst 33 miljoen euro per jaar.

Het Berlaymont zou eind 2001 opnieuw worden opgeleverd, maar zo ver is het nog lang niet. Kinnock vermoedt dat dat voor 2004 ook niet gaat gebeuren. De kosten voor het renoveren van het kantoor worden door de Europese Commissie geschat op 600 miljoen euro, maar anderen komen uit op 1,5 miljard euro. Desgevraagd liet Kinnock weten dat de Europese Commissie afziet van terugkeer naar het Berlaymont als de kosten erg tegenvallen of er nog meer uitstel dreigt.

Deel: ' Europa blijft betalen voor asbestgebouw '
Lees ook