European Commission

IP/02/1044

Brussel, 12 juli 2002

Het Europees Jaar van personen met een handicap: de Commissie organiseert een tekenwedstrijd voor jongeren

De Commissie organiseert een wedstrijd om de officiële briefkaart voor het Europees Jaar van personen met een handicap in 2003 te ontwerpen. De Europese Commissie, die het Europees Jaar in nauwe samenwerking met het Europees Gehandicaptenforum organiseert, roept jongeren tussen 10 en 15 jaar op om met een tekening te illustreren wat ze zouden doen om de positie van gehandicapten te verbeteren. Het is de bedoeling dat gehandicapten en niet-gehandicapten tijdens het Europees Jaar in heel Europa activiteiten op touw zetten met het oog op de gelijke behandeling van gehandicapten in de samenleving.

Per land wordt één tekening geselecteerd, die zal worden gebruikt bij het ontwerp van de officiële briefkaart en e-card voor het Europees Jaar. De beste tekenaars winnen bovendien een reis naar Brussel, waar ze in december 2002 tijdens de Europese dag van personen met een handicap een prijs uitgereikt krijgen.

Alle gehandicapte en niet-gehandicapte jongeren tussen 10 en 15 jaar kunnen aan de wedstrijd deelnemen. De boodschap van Europees commissaris van Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Anna Diamantopoulou, aan alle jongeren is: Als je van tekenen houdt, dan heb je nu de kans om je talent te tonen.

Voor het officiële deelnameformulier en meer informatie kunt u op de volgende site terecht: www.eddp.org. U kunt ook e-mailen (info@eddp.org), telefoneren (+32 2 545 65 74) of faxen (+32 2 545 68 69).

Noot voor uitgevers

De Europese Unie telt meer dan 37 miljoen mensen met een handicap. In 2003 organiseert de Europese Commissie samen met de gehandicaptenbeweging het Europees Jaar van personen met een handicap. Doel is de levensomstandigheden van gehandicapten te verbeteren door de aandacht toe te spitsen op de problemen en de discriminatie waarmee ze worden geconfronteerd.

De Europese Commissie zal een belangrijk evenement organiseren ("Stap in en doe mee"). Vanaf januari 2003 zal een speciaal voor het Europees Jaar ontworpen bus vanuit Athene een reis door de 15 EU-lidstaten maken. Gehandicapte kinderen zullen samen met vrienden en familieleden meereizen. In elk land zal de gehandicaptenbeweging overal waar de bus voorbijkomt evenementen organiseren.

Er zullen tijdens het Europees Jaar in heel Europa nog duizenden andere activiteiten voor gehandicapten en niet-gehandicapten worden georganiseerd: stratenfestivals, wedstrijden, demonstraties en nog veel meer.

Het Europees Jaar zal door de gehandicapten zelf in goede banen worden geleid en iedereen kan meedoen. Het motto van de gehandicapten luidt immers: We willen actief betrokken worden bij dingen die ons direct aanbelangen.

Wie aan de wedstrijd wil deelnemen, kan internet raadplegen (www.eypd2003.org) of contact opnemen met Anita Kelly (tel. +32 2 545 67 69, anita.kelly@ogilvy.be)

Deel: ' Europees Jaar van personen met een handicap '
Lees ook