Europees kampioenschap STIHL TIMBERSPORTS is beslist


Dirk Braun verdedigt zijn titel, Tsjechen halen goud voor hun ploeg

UTRECHT, 20080916 -- Drie dagen spanning en hoogstaande sportprestaties voor bijna 10.000 toeschouwers: dat bood het Europees STIHL TIMBERSPORTS-kampioenschap in St. Johann in Tirol tijdens het eerst weekeinde van september. Al op de eerste dag, bij de kwalificatieronde, vielen er twee Europese records. Ook tijdens de twee volgende dagen vertoonden de sporthouthakkers in de individuele en de ploegenwedstrijden hun kunnen met de bijl en de zaag. Dirk Braun (Duitsland) verdedigde zijn Europese titel in de individuele proeven, het Tsjechische team nam de maat van de ploegen uit Polen en Groot-Brittanni. De beste Nederlander eindigde op de negende plaats.

Bijna 10.000 toeschouwers waren er op het eerste septemberweekeinde in St. Johann in Tirol voor een tot de laatste seconden spannende wedstrijd om het Europese STIHL TIMBERSPORTS SERIES-kampioenschap. In totaal 16 sporthouthakkers presenteerden zich op zaterdag aan de start om hun kunnen in drie bijl- en zaagdisciplines te bewijzen. De wedstrijd om de kampioenstitel ontwikkelde zich tot een nek-aan-nekrace tussen Martin Komrek uit Tsjechi, viermaal Europees kampioen, en de huidige vice- en Europees kampioen 2007 Dirk Braun uit Duitsland.

De beslissing viel pas in de laatste discipline, de "Hot Saw" voor krachtige motorzagen, waarbij de atleten ondermeer kettingsnelheden tot 240 km/h onder controle moeten houden. Deze opgave lukte de Zwitser Hermann Schnbchler het best, met een nieuw Euro-pees record: hij had slechts 6,15 seconden nodig om drie schijven binnen een gemarkeerd stuk van zijn boomstam te zagen. Maar de wedstrijd om de titel werd een duel tussen de Tsjechen en de Duitsers: na een foute snede van zijn voornaamste concurrent Martin Komrek bij de Hot Saw werd Dirk Braun uiteindelijk tot overwinnaar en Europees kampioen 2008 uitgeroepen. Op de tweede en de derde plaats van het podium mochten Hermann Schnbchler uit Zwitserland en Martin Komrek uit Tsjechi klimmen.

Als beste Nederlander kwam Martijn Harms op de 9e plaats uit de wedstrijd. Na de wedstrijd was Dirk Braun dolgelukkig over zijn nieuw succes: "Ik ben reusachtig blij dat ik mijn EK-titel hier heb kunnen verdedigen. Vr de laatste discipline lag ik achter op Martin Komrek, die toen op de eerste plaats stond, en hield ik mijn kansen op de titel eigenlijk al voor verkeken. Maar bij de Hot Saw kan alles gebeuren. Het is natuurlijk jammer dat de eindbeslissing door een diskwalificatie is gekomen. Ik vind het erg voor Martin, die hier een heel sterke wedstrijd heeft gespeeld."

De derde wedstrijddag was weer helemaal anders. Op zondag traden voor elk deelnemend land telkens vier sporters aan voor de ploegproeven. In totaal waren twaalf landen vertegenwoordigd voor deze nieuwe "Hands on the wood". De Tsjechen gaven blijk van stalen zenuwen en zetten een ijzersterke prestatie neer. Ze verzekerden zich een verdiende eerste plaats vr de Polen, die zilver behaalden. Martin Komrek was opgetogen over deze overwinning: "Ik ben verheugd en verrast. We waren goed geconcentreerd en hebben mooi samengewerkt; dat heeft zoden aan de dijk gezet. Maar ik ben ook blij voor de Poolse ploeg; ik ben in dat land vijf jaar lang trai-ner geweest en ik heb er mijn tweede hart aan verpand." De derde plaats ging naar de Britten. Rich Hallet, de Amerikaanse scheidsrechter, vatte de wedstrijd in positieve woorden samen: "Het was geweldig. De fans waren even prachtig als de sporters. Wat een energie! We hebben fantastisch teamwerk gezien, en alles is uitermate fair gebleven ondanks de vechtlust en de harde omstandigheden van de wedstrijd."

Voor de Europees kampioen uit Duitsland is het nu zaak, zich op het volgende internationale toernooi voor te bereiden: op 24 september meten de STIHL TIMBERSPORTS-atleten uit Europa, de VS, Canada, Australi en Nieuw-Zeeland zich met elkaar in Ierland voor het wereldkampioenschap.


Deel: ' Europees kampioenschap STIHL TIMBERSPORTS is beslist '
Lees ook