EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Europees Parlement harmoniseert rijverboden

Verladersorganisatie EVO is ontevreden met de uitkomst van de stemming in het transportcommittee van het Europees Parlement om rijverboden in Europa te harmoniseren. Die stemming vond op 23 mei plaats in Brussel. Het Europees Parlement en de Raad van Transportministers moeten hier gezamenlijk over besluiten.

Rijverboden zijn volledig in strijd met het EU-principe van het vrije verkeer van goederen. Ze leiden tot kostenverhogingen voor bedrijven en hebben onwenselijke sociale effecten: chauffeurs zien zichzelf regelmatig gedwongen het weekend op een parkeerplaats door te brengen in plaats van thuis.

EVO is daarom principieel tegenstander van deze beperkingen van het handelsverkeer. Niettemin is EVO voorstander van harmonisering om verdere uitwassen te voorkomen. Het is immers al jarenlang duidelijk dat volledige afschaffing van rijverboden politiek onhaalbaar is.

Volgens het Brusselse voorstel betekent harmonisering echter dat alle bestaande rijverboden gehandhaafd mogen blijven en dat er zowel op zaterdag als zondag rijverboden ingevoerd mogen worden. Met een dergelijke uitgeklede versie van harmonisering komt er helaas geen einde aan de lappendeken van rijverboden.

Het enige pluspunt uit het rapport van het Europees Parlement is dat het uitzonderingen toestaat voor bederfelijke goederen waaronder bloemen en planten. Na aflevering van deze goederen mag de vrachtauto echter niet leeg terugrijden, waardoor de mogelijkheid van deze uitzonderingen gebruik te maken tegelijkertijd weer uitgehold wordt.

EVO zal zich de komende tijd blijven inzetten om te komen tot een beter
harmonisatievoorstel, met kortere rijverboden. Ook moet het mogelijk zijn om in het weekend leeg terug te rijden.

Zoekwoorden:

Deel: ' Europees Parlement harmoniseert rijverboden '
Lees ook