Ingezonden persbericht


persbericht

Leiden, 2 mei 2006

Europese Dag van de Beroerte in het Rijnlands Revalidatie Centrum

Op 10 mei vindt voor de tweede keer de Europese Dag van de Beroerte plaats. Ruim vijftig ziekenhuizen, revalidatiecentra en overige zorgcentra zetten hun deuren open voor voorlichting en activiteiten. Het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) organiseert op die dag een informatiemarkt met als thema: 'preventie en behandeling van een beroerte'

De informatiemarkt is geopend van 10.00 tot 15.00 uur in het RRC aan de Wassenaarseweg 501 in Leiden. Er is informatie over het verminderen van risico's en de behandeling van een beroerte. Ook wordt informatie gegeven over het leven met een beroerte. Bezoekers kunnen hun kennis testen over beroerte en hun bloeddruk en bloedsuikergehalte laten meten. Er is een verpleegkundige aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. Verder wordt een film getoond over het leven van de schrijver Max Pam die in 2002 een hersenbloeding kreeg. De informatiemarkt wordt samen met MEE en CVA-vereniging 'Samen Verder' georganiseerd.

Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Er is sprake van een beroerte als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling ergens onderbroken wordt. Voor het functioneren van de hersenen kan dit grote gevolgen hebben. De gevolgen kunnen niet alleen lichamelijk zijn, zoals krachtverlies of verlamming van arm en/of been, maar ook psychisch en sociaal. Ook stoornissen in spraak, gezichtsveld, emoties en gedrag zijn kenmerkend zijn voor een beroerte.

De kans op een beroerte kunt u zelf verkleinen. De belangrijkste risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, roken, overgewicht en suikerziekte. Preventie is van groot belang. Onderzoek toont aan dat bij ongeveer 80% van de mensen die een beroerte heeft gehad, sprake is van één of meer risicofactoren.

Binnen de sector neurologie van het RRC worden jaarlijks gemiddeld 300 mensen met een beroerte behandeld en begeleid naar optimale zelfstandigheid. Daarnaast kent het RRC de aandachtsgebieden hart- en longrevalidatie, traumatologie/orthopedie en kinderrevalidatie. In Alphen aan den Rijn worden tevens mensen met chronische pijn behandeld.

Kijk voor meer informatie op www.rrc.nl en www.cva-vereniging.nl.

---------------------------------------
Niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de Europese Dag van de Beroerte kunt u contact opnemen met: Cora Disseldorp, management assistent, Sector A (neurologie) telefoon 071 - 5 195 218 of Veronica Miltenburg, informatiemedewerker MEE-informatiepunt, telefoon 071 - 5 195 280.

---- --

Deel: ' Europese Dag van de Beroerte in het Rijnlands Revalidatie Centrum '
Lees ook