Gemeente Amsterdam

Europese première Stabat Mater van Frank Ferko
27 februari 2003 - Johanneke Helmers

Speciaal voor de Europese première van zijn koorstuk Stabat Mater vliegt de componist Frank Ferko begin maart over uit Chicago. Uitvoerend koor: het VU-kamerkoor uit Amsterdam. Naast dit Stabat Mater zal het VU-kamerkoor in samenwerking met het VU Camerata het Requiem van Gabriel Fauré ten gehore brengen.
Concerten vinden plaats op 14 maart in Utrecht en op 15 maart in Amsterdam.

Stabat Mater van Ferko

Frank Ferko is een Amerikaanse componist. Hij omschrijft zijn Stabat Mater zelf als volgt: "Een muziekaal mozaïek met ouderwetse concepten zoals tonale kernen, kerktoonsoorten, contrapunt en melodie." Het stuk bestaat uit 25 kleine deeltjes. De tekst is gerelateerd aan het hedendaagse lijden in de wereld van allen die hun naasten verliezen door oorlog, misdaad, ziekte (aids) en ongelukken. Speciaal voor de concerten en enkele repetities van het VU-kamerkoor vliegt de componist naar Nederland.

Requiem van Fauré

Gabriel Fauré werd in 1845 in Pamiers geboren. De versie van het Requiem zoals die tegenwoordig wordt uitgevoerd is niet de oorspronkelijke. Het werd voor het eerst uitgevoerd in La Madeleine in Parijs en het werk bevatte toen nog minder delen. Later zijn één voor één meer delen toegevoegd. De orkestbezetting zoals wij die nu kennen, met houtblazers en strijkers, was pas in 1900 gereed. In het begin van deze eeuw was het Requiem lang niet zo populair als tegenwoordig. Fauré zei zelf dat hij het "zomaar, voor de grap" had gecomponeerd; het leek hem leuk om eens een requiem te componeren.

Solisten

De volgende solisten werken aan deze concerten mee:
* Claudia Patacca, sopraan

* Hans de Vries, bariton

* Wouter van Belle, orgel

* Rachel Ann Morgan, harp

* VU-Camerata

Vu-kamerkoor

Het VU-kamerkoor wisselt klassieke, vaak minder voor de hand liggende werken van diverse componisten af met grotere projecten. Grote werken als de Johannes Passion van Bach en het Requiem van Mozart zijn afgelopen jaren hand in hand gegaan met Brahms, Bruckner en Von Bingen en bijvoorbeeld werken van de passietijd van Poulenc en Scarlatti. In oktober 2000 voerde het koor ter gelegenheid van het jubileum van de VU met veel succes de opera The Rakes Progress van Stravinsky uit in de Griffioenzaal. In maart j.l.. heeft het VU-kamerkoor met succes een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan met drie uitvoeringen van Bachs Matthaeus Passion.

Concerten

Vrijdag 14 maart 2003
Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht
Aanvang: 20.15 uur

Zaterdag 15 maart 2003
Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: EUR 9,- / 7,- (studenten, CJP, pas-65, stadspas, VCWO leden)

Kaarten kunnen worden gereserveerd via: reserveringen@vukk.nl Meer informatie: www.vukk.nl

© Gemeente Amsterdam

Deel: ' Europese première Stabat Mater van Frank Ferko '
Lees ook