Europese première voor afvalinzamelgame in Heerlen


Aanstaande maandag gaat op zeven middelbare scholen in Heerlen het pilotproject “Canny” van start. Canny is een serious game die leerlingen kunnen spelen door blik en plastic in te zamelen.

HEERLEN, 20151121 -- De gemeente Heerlen was in het kader van de campagne Heerlen Schoon op zoek naar een onorthodoxe oplossing voor jongeren en de zwerfafvalproblematiek. Bewustwording was het hoofddoel. Daarnaast, als het even kon, daadwerkelijk minder (zwerf)afval en uiteindelijk gedragsverandering. Met die uitdagende vraag gingen de Heerlense ondernemers Bart Temme en Egid van Houtem aan de slag. Hun antwoord: een game!

Temme: “Afval weggooien moet gelijk staan aan plezier. Positieve feedback, daar draait het om. Met de game wordt goed gedrag constant beloond en kunnen we op een ludieke manier de afvalproblematiek bespreekbaar maken.”

Na 1 jaar onderzoek, design en ontwikkeling worden maandag de recyclemachines aangezet voor zo’n vijfduizend leerlingen. Wie de flashy kleuren wegdenkt, zou er zomaar de flessenautomaat uit de supermarkt in kunnen herkennen. En dat klopt, want dat is de oorsprong van de automaat van marktleider Tomra. Zij leveren het platform en de machines voor de game en ondersteunen deze pilot.

Jurgen Dumoulin van Tomra:  “We hebben de machine (Tomra Promo) al op scholen staan, maar ik verwacht dat deze aangepaste versie een veel grotere impact heeft. De combinatie van game-elementen en de toegang via de mobiele telefoon is de sleutel om jongeren te bereiken.”

Van Houtem: “Onze softwarelaag, ontwerp en het verhaal dat wij toevoegen maakt van een fantastische machine ook nog eens een geweldige beleving. Zonder die saus zullen jongeren geen blikje extra weggooien. Wij denken dat ze dat nu wel zullen gaan doen en dat gaan we meten”

In de komende periode wordt er namelijk voortdurend gemeten wat de effecten zijn van het gebruik van de machine en hoe de game wordt gespeeld. Temme: “Straf werkt op de korte termijn, maar leidt niet tot gedragsverandering op de lange termijn. Wij willen Heerlen op de lange termijn schoon houden. Daarom zal de game zich voortdurend ontwikkelen; zo maken we het leuk en effectief”Noot voor redacties:

Deel: ' Europese première voor afvalinzamelgame in Heerlen '
Lees ook