AutoRai

11-2-2003

Europese première voor geheel nieuwe Daewoo Nubira

Met de Nubira sedan, die zijn Europese debuut beleeft op de 73e Internationale Automobieltentoonstelling van Genève (6-16 maart 2003), gaat GM Daewoo voort met de snelle uitbreiding van haar productgamma. De strakke carrosserielijnen van deze nieuwkomer werden getekend door de Italiaanse ontwerpspecialisten van Pininfarina.

De ruime, voorwielaangedreven auto werd volledig vanaf de bodemplaat nieuw ontworpen en beschikt over een uitgebreid veiligheidspakket. Met ingang van juli zal de Nubira verschijnen in de Europese showrooms van Daewoo, met de keus uit een 1.6 (80 kW/109 pk) of een 1.8-liter motor (90 kW/122 pk). De Nubira sluit het gat tussen de Kalos- en Evanda-modellen van GM Daewoo, die recent werden geïntroduceerd.

Ook voor de eerste keer in Europa zal GM Daewoo het sportieve, all-terrain prototype Scope tentoonstellen. Dankzij zijn uiterst flexibele interieur wijst de Scope de weg die de nieuwe automobielonderneming (opgericht in oktober 2002) in de toekomst zal inslaan in dit segment van de markt. De Scope wordt aangedreven door een dwarsgeplaatste, aluminium zescilinder lijnmotor van 2.5-liter. Daewoo toont eveneens de succesvolle Matiz met nieuwe 1.0-liter viercilinder motor (47 kW/64 pk) en de Kalos, die nu leverbaar is met twee nieuwe motoren: de 1.2 (53 kW/72 pk) en de 1.4 16V (69 kW/94 pk). Binnen slechts enkele maanden na de oprichting van onze nieuwe onderneming, hebben wij diverse nieuwe modelreeksen en motorvarianten uitgebracht, waardoor een aantrekkelijk nieuwe product-gamma is ontstaan, verklaart Hardy Spranger, Executive in Charge van GM Daewoo Europe. Ik ben er absoluut van overtuigd dat wij nu al uit de fase van consolideren raken en snel kunnen beginnen aan de uitbreiding van onze zakelijke activiteiten.

Volledig nieuwe Nubira: modern design, ruim en state-of-the-art technologie
De samenwerking met fameuze Italiaanse ontwerpers is een kenmerk van Daewoo: waar de Matiz en Kalos hun typische, eigenzinnige vormgeving te danken hebben aan Italdesign (Giorgetto Giugiaro), is de nieuwe Nubira het product van de coöperatieve samenwerking tussen het GM Daewoo design center en de specialisten van Pininfarina in Turijn. De middenklasse sedan (lengte x breedte x hoogte: 4.500 x 1.725 x 1.445 mm) wordt gekarakteriseerd door krachtige, scherpe contouren. Typerend voor de styling van de nieuwkomer zijn de duidelijke lijnen van de motorkap, die toelopen naar de badge van het nieuwe bedrijf en de met chroom afgewerkte radiator grille. De stoere bumpers kunnen aanrijdingen met een snelheid tot acht kilometer per uur glansrijk en dus zonder schade weerstaan.

Het interieur is ontegenzeglijk elegant met een gevoel van luxe. Drie duidelijk vormgegeven, ronde klokken verstrekken alle noodzakelijke informatie voor de bestuurder. Een brede, walnoothouten strip, ook terug te vinden in de afwerking van de deuren, zorgt voor een horizontale verdeling van het instrumentenpaneel, met een donkergrijs bovenste deel en een contrasterend lichtgrijze onderkant. De middenconsole verleent het interieur een sportieve look dankzij de metallic zilveren afwerking. De console herbergt de infotainment-systemen in dubbel DIN formaat alsmede de bediening voor de temperatuurinstelling.

De nieuwe Daewoo Nubira is één van de meest ruime autos in zijn klasse. Hij is significant gegroeid ten opzichte van zijn voorganger en biedt meer ruimte, vooral achterin, dan praktisch iedere andere auto in dit segment.

Als basis voor het uitgebreide veiligheidspakket van de nieuwe Nubira dient de gebruikmaking van meer hoogwaardig staal. In aanvulling daarop bieden twee airbags vóór en aan de zijkant, driepunts veiligheidsgordels rondom alsmede Isofix bevestigingshaken voor kinderzitjes op de twee buitenste zitplaatsen achter de best mogelijke bescherming voor de inzittenden.

Teneinde ongelukken volledig te voorkomen heeft GM Daewoo ook aanzienlijk geïnvesteerd in de actieve veiligheid van de nieuwe Nubira. Een vierkanaals ABS van Bosch is toegepast om het blokkeren van de vier schijfremmen te voorkomen. En elektronische tractiecontrole zorgt ervoor dat de wielen niet doordraaien op gladde wegoppervlakken. De Nubira is gedurende enkele weken intensief getest in Engeland, hetgeen heeft geleid tot belangrijke wijzigingen aan het onderstel van deze nieuwe Daewoo. De nieuwe set-up met een beter reagerende stuurbekrachtiging en een sportievere afstelling van vering en dempers is ideaal voor de snelle verkeersaders en bochtige landwegen in Europa.

Twee nieuwe viercilinder motoren met vier kleppen per cilinder en dubbele bovenliggende nokkenassen drijven de nieuwe Nubira aan. De 1.6-liter motor heeft een vermogen van 80 kW/109 pk en verschaft een topsnelheid van 187 km/u. Met de 1.8-liter motor bereikt de nieuwe Daewoo Nubira een top van 194 km/u. Het motorvermogen bedraagt 90 kW/122 pk. Met respectievelijk 7,1 en 7,5 liter normale loodvrije benzine per 100 kilometer (MVEG gecombineerd) springen de beide motoren uiterst zuinig met de brandstof om. Naast de standaard handgeschakelde vijfversnellingsbak is een nieuwe automatische vier-versnellingsbak ook leverbaar op de krachtigste versie.

Scope: sportief Off-Road concept
Als een mogelijk antwoord op automobielgebied op de levensstijl van de toekomst, zal Daewoo in Genève haar cross-over model Scope introduceren. Het combineert de dynamiek en de wendbaarheid van een sportauto met de robuustheid van een terrein-wagen. Het aërodynamische, wigvormige koetswerk met een totale lengte van 4.474 millimeter (wielbasis: 2.650 mm) benadrukt het sportieve karakter van het nieuwe voertuig, terwijl de verticale radiatorgrille zijn geschiktheid voor het rijden in het terrein benadrukt. De breedte van 1.897 en de hoogte van 1.710 millimeter markeren het compacte design.

Het is niet alleen de uitgebreide stoelenconfiguratie die de flexibiliteit van het interieur bepaalt. Wanneer er behoefte bestaat aan meer ruimte kunnen de armsteunen worden opgeklapt, zodat ze geen belemmering vormen. Daarnaast beschikt de Scope over een enkelvoudige afstandsbediening voor zowel de deuren als het stereosysteem. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld tijdens een picknick. Zelfs de motor kan worden gestart door van dezelfde afstandbediening gebruik te maken. De Scope wordt aangedreven door een compacte, dwarsgeplaatste zescilinder motor uit de GM Daewoo XK productlijn. De volledig aluminium DOHC motor heeft een inhoud van 2.492 cm3 en een motorvermogen van 115 kW/157 pk bij 5.800 tpm. Het maximum koppel van 245 Nm komt vrij bij 4.000 tpm.

Bestseller Matiz: succesvolle mini nu met een krachtigere motor In het begin van dit jaar heeft GM Daewoo haar bestseller, de Matiz productreeks, uitgebreid door de toevoeging van een krachtigere motor. Naast de 796 cm3 driecilinder motor (38 kW/51 pk) is er nu een sterkere, meer verfijnde 1.0-liter viercilinder krachtbron van 47 kW/64 pk leverbaar. Met een topsnelheid van 152 km/u is de nieuwe Matiz 1.0 exact 10 km/u sneller dan de 0.8. Hij accelereert van 0 tot 100 km/u in 14.9 seconden. Het brandstofverbruik in de MVEG cyclus bedraagt 6,4 liter per 100 kilometer, wat betekent dat deze motor uiterst zuinig is.

De Matiz is de meest populaire Daewoo in Europa. Sinds zijn marktintroductie in 1998 hebben ruim 500.000 klanten hun voorkeur voor deze frisse, aantrekkelijke mini uitgesproken. De indrukwekkende verkoopstatistieken zijn een groot compliment voor zowel het fameuze Italdesign team als de oprichter van de studio, Giorgetto Giugiaro. Zij zijn verantwoordelijk voor de unieke charme van deze vijfdeurs met zijn karakteristieke ronde koplampen.

Kalos: meer keuze met twee nieuwe viercilinder motoren De Daewoo Kalos sub-compact wordt alsmaar populairder en biedt een bredere keus uit beschikbare motoren. Naast de oorspronkelijke 1.4-liter motor van 61 kW/83 pk wordt de motorenreeks in beide richtingen uitgebreid met twee nieuwe, economische viercilinder krachtbronnen: een 1.2-liter motor van 53 kW/72 pk alsmede een 1.4-liter zestienkleppen unit van 69 kW/94 pk. Daarnaast kan de sterkste versie worden gekoppeld aan een automatische transmissie. In aanvulling op zijn aantrekkelijke vormgeving, ontworpen door Italdesign, spreken het uitstekend benutten van de beschikbare ruimte alsmede de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding in het voordeel van de Kalos.

Deel: ' Europese première voor geheel nieuwe Daewoo Nubira '
Lees ook