AutoRai

5-3-2003

Europese première voor geheel nieuwe Daewoo Nubira

Met de Nubira sedan, die zijn Europese debuut beleeft op de 73e Internationale Automobieltentoonstelling van Genève, gaat GM Daewoo voort met de snelle uitbreiding van haar productgamma. De strakke carrosserielijnen van deze nieuw-komer werden getekend door de Italiaanse ontwerpspecialisten van Pininfarina.

De ruime, voorwielaangedreven auto werd volledig vanaf de bodemplaat nieuw ontworpen en beschikt over een uitgebreid veiligheidspakket. Met ingang van juli zal de Nubira verschijnen in de Europese showrooms van Daewoo, met de keus uit een 1.6- (80 kW/109 pk) of 1.8-liter motor (90 kW/122 pk). De Nubira sluit het gat tussen de Kalos- en Evanda-modellen van GM Daewoo, die recent werden geïntroduceerd.

Ook voor de eerste keer in Europa stelt GM Daewoo het sportieve, all-terrain prototype Scope tentoon. Dankzij zijn uiterst flexibele interieur wijst de Scope de weg die de nieuwe automobielonderneming (opgericht in oktober 2002) in de toekomst zal inslaan in dit segment van de markt. De Scope wordt aangedreven door een dwarsgeplaatste, aluminium zescilinder lijnmotor van 2.5-liter. Daewoo toont eveneens de succesvolle Matiz met nieuwe 1.0-liter viercilinder motor (47 kW/64 pk) en de Kalos, die nu leverbaar is met twee nieuwe motoren: de 1.2 (53 kW/72 pk) en de 1.4 16V (69 kW/94 pk). Binnen slechts enkele maanden na de oprichting van onze nieuwe onderneming hebben wij diverse nieuwe modelreeksen en motorvarianten uitgebracht, waardoor een aantrekkelijk nieuwe product-gamma is ontstaan, verklaart Hardy Spranger, Executive in Charge van GM Daewoo Europe. Ik ben er absoluut van overtuigd dat wij nu al uit de fase van consolideren raken en snel kunnen beginnen aan de uitbreiding van onze zakelijke activiteiten.

Volledig nieuwe Nubira: modern design, ruim en state-of-the-art technologie
De samenwerking met fameuze Italiaanse ontwerpers is een kenmerk van Daewoo: waar de Matiz en Kalos hun typische, eigenzinnige vormgeving te danken hebben aan Italdesign (Giorgetto Giugiaro), is de nieuwe Nubira het product van de coöperatieve samenwerking tussen het GM Daewoo design center en de specialisten van Pininfarina in Turijn. De middenklasse sedan wordt gekarakteriseerd door krachtige, scherpe contouren. Typerend voor de styling van de nieuwkomer zijn de duidelijke lijnen van de motorkap, die toelopen naar de badge van de nieuwe fabrikant en de met chroom afgewerkte radiator grille. De stoere bumpers kunnen aanrijdingen met een snelheid tot acht kilometer per uur glansrijk en dus zonder schade weerstaan.

Het interieur is ontegenzeglijk elegant met een gevoel van luxe. Drie duidelijk vormgegeven, ronde klokken verstrekken alle noodzakelijke informatie aan de bestuurder. Een brede, walnoothouten strip, ook terug te vinden in de afwerking van de deuren, zorgt voor een horizontale verdeling van het instrumentenpaneel, met een donkergrijs bovenste deel en een contrasterend lichtgrijze onderkant. De middenconsole verleent het interieur een sportieve look dankzij de metallic zilveren afwerking. De console herbergt de infotainment-systemen in dubbel DIN formaat, evenals de bediening voor de temperatuurinstelling.

De ontwerpers van GM Daewoo hebben speciale aandacht geschonken aan de praktische plaatsing van de bedieningsknoppen. Zo bevat de armsteun in het linkerportier niet alleen de bedieningsknoppen voor de elektrisch bedienbare ramen, maar ook het knopje voor de afstandsbediening van de kofferklep. Tot andere praktische details behoren de bediening van de radio in het stuurwiel evenals de hooggeplaatste schakelaar voor de alarmlichten.

De nieuwe Daewoo Nubira is één van de meest ruime autos in zijn klasse. Hij is significant gegroeid ten opzichte van zijn voorganger en biedt meer ruimte, vooral achterin. De ingenieurs van GM Daewoo hebben veel belang gehecht aan het welzijn van de inzittenden, wat duidelijk kan worden afgeleid uit het uitgebreide geluidsisolatiepakket aan de enerzijds, en de brede reeks comfortvoorzieningen aan de andere kant. De stoel voor de bestuurder is in hoogte verstelbaar, terwijl het stuur zowel in hoogte als axiaal in te stellen is. Zowel voor als achter zijn er middenarmsteunen en bekerhouders te vinden, terwijl de achterbank in een verhouding van 40:60 kan worden neergeklapt. In het interieur is verder veel opbergruimte voorhanden, zoals een schuifbakje onder de voorstoelen.

Als basis voor het uitgebreide veiligheidspakket van de nieuwe Nubira dient de gebruikmaking van meer hoogwaardig staal. In aanvulling daarop bieden twee airbags vóór en aan de zijkant, driepunts veiligheidsgordels rondom evenals Isofix bevestigingshaken voor kinderzitjes op de twee buitenste zitplaatsen achter, de best mogelijke bescherming voor de inzittenden. Bij een botsproef, die door het bedrijf zelf werd gehouden, bleek de Nubira onder NCAP condities een waardering van vier sterren te scoren.

Teneinde ongelukken te voorkomen heeft GM Daewoo ook aanzienlijk geïnvesteerd in de actieve veiligheid van de nieuwe Nubira. Een vierkanaals ABS-systeem van Bosch is toegepast om het blokkeren van de vier schijfremmen te voorkomen. Elektronische tractie-controle zorgt ervoor dat de wielen niet doorslippen op gladde wegoppervlakken. De ontwikkelingsingenieurs van GM Daewoo hebben de Nubira op maar liefst vier continenten uitgebreid getest. Zoals op een testbaan in de buurt van Peking, op woestijnwegen in Alice Springs, Australië, tijdens wintertests in Arjeplog, Noord Zweden, langeduurtests in Idiada, Spanje, en bij botsproeven in Amerika. Tot slot is de Nubira gedurende enkele weken intensief getest op de openbare weg in Engeland, wat heeft geleid tot belangrijke wijzigingen aan het onderstel van deze nieuwe Daewoo. De nieuwe set-up met een beter reagerende stuurbekrachtiging en een sportievere afstelling van vering en dempers is ideaal voor de snelle verkeersaders en bochtige landwegen in Europa.

Twee nieuwe viercilinder motoren met vier kleppen per cilinder en dubbele bovenliggende nokkenassen drijven de nieuwe Nubira aan. De 1.6-liter motor heeft een vermogen van 80 kW/109 pk en verschaft een topsnelheid van 187 km/u. Met de 1.8-liter motor bereikt de nieuwe Daewoo Nubira een top van 194 km/u. Het motorvermogen bedraagt 90 kW/122 pk. Met respectievelijk 7,1 en 7,5 liter normale loodvrije benzine per 100 kilometer (MVEG gecombineerd) springen de beide motoren uiterst zuinig met de brandstof om. Naast de standaard handgeschakelde vijfversnellingsbak is een nieuwe automatische vier-versnellingsbak ook leverbaar op de krachtigste versie.

Scope: sportief Off-Road concept
De Scope nog een Europese première in Genève is de visie van GM Daewoo als een mogelijk antwoord op automobielgebied op de levensstijl van de toekomst. De Scope combineert de dynamiek en de wendbaarheid van een sportauto met de robuustheid van een terreinwagen. Het aërodynamische, wigvormige koetswerk heeft een totale lengte van 4.474 millimeter (wielbasis: 2.650 mm). Het cab-forward ontwerp en de prominente, verticale grille benadrukken het sportieve karakter van de Scope als ook de geschiktheid voor het rijden in het terrein. En profile heeft het cross-over model van Daewoo een coupéachtige daklijn die uitmondt in een dynamische vormgeving van de achterpartij. Deze kenmerkt zich door een semi ronde ruit en doorlopende achterlichten. De Scope staat op aantrekkelijk vormgegeven zesspaaks 255/55 R 18 lichtmetalen wielen.

Ondanks zijn sportieve verschijning en compacte afmetingen (breedte 1.897 millimeter en hoogte 1.710 millimeter) beschikt de Scope over een ruim, comfortabel interieur met plaats voor zeven inzittenden. Doordat de B-stijl ontbreekt, zijn de achterportieren opgehangen aan de achterzijde van het voertuig. Wanneer de voor- en achterportieren zijn geopend, is het instappen wel heel gemakkelijk geworden. Het flexibele interieur van de Daewoo Scope kenmerkt zich door talloze stoelconfiguraties en verscheidene afsluitbare opbergruimtes.

Het is niet alleen de uitgebreide stoelenconfiguratie die de flexibiliteit van het interieur bepaalt. Wanneer er behoefte bestaat aan meer ruimte kunnen de armsteunen worden opgeklapt, zodat ze geen belemmering vormen. Daarnaast beschikt de Scope over een enkelvoudige afstandsbediening voor zowel de deuren als het stereosysteem. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld tijdens een picknick. Zelfs de motor kan worden gestart door van dezelfde afstandbediening gebruik te maken. Het multimediasysteem van de Scope biedt onder andere een navigatiesysteem, televisie, radio, dvd en een camera aan de buiten-zijde. Alle beelden worden weergegeven op een enkel beeldscherm.

De Scope wordt aangedreven door een compacte, dwarsgeplaatste zescilinder motor uit de GM Daewoo XK productlijn. De volledig aluminium DOHC motor heeft een inhoud van 2.492 cm3 en een motorvermogen van 115 kW/157 pk bij 5.800 tpm. Het maximum koppel van 245 Nm komt vrij bij 4.000 tpm.

Deel: ' Europese première voor geheel nieuwe Daewoo Nubira '
Lees ook