GLAXOSMITHKLINE BV

Europese reiziger is niet adequaat beschermd tegen hepatitis-A

60% van Europese reizigers is niet adequaat beschermd tegen hepatitis-A

Hepatitis-A, een reëel gevaar dat voorkomen kan worden

Zeist, 27 mei 2002- Ondanks het feit dat alleen al in Duitsland ruim 12.000 gevallen van hepatitis-A konden worden voorkomen door vaccinatie, gaat het merendeel van de reizigers nog steeds onbeschermd op reis. Dit zijn de alarmerende feiten die tijdens de 3rd European Conference on Travel Medicine in Florence bekend werden gemaakt.

Een groot Europees onderzoek heeft aangetoond dat ruim 60% van de Europese reizigers onbeschermd naar risicogebieden afreist, terwijl er al tien jaar lang een uitstekend vaccin voorhanden is. Er is zelfs een vaccin dat tenminste 10 jaar bescherming biedt! De ETHAB (European Travel Health Advisory Board) heeft op de drie grootste Europese luchthavens (London Heathrow, Charles de Gaulle Parijs en München) een onderzoek uit laten voeren naar reizigersgedrag inzake de bekendheid met hepatitis-A. Ruim 600 reizigers werden geïnterviewd en de resultaten waren onthutsend. Reizigers zijn buitengewoon slecht geïnformeerd over de gezondheidsrisico's die zij lopen, met name over het risico op het uiterst besmettelijke hepatitis-A virus.

Uit het onderzoek blijkt dat:


- 40% van de reizigers geen advies heeft ingewonnen, alvorens een reis naar een risicogebied te boeken

- Van de mensen die wel advies hebben gevraagd, had slechts 60% het idee dat ze inderdaad goed voorgelicht waren

- 40% van de reizigers naar risicogebieden is niet van plan voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het drinkwater te nemen
- Slechts 20% van de reizigers weet dat ze moeten opletten met bijvoorbeeld het eten van vers fruit

Een nieuw wiskundig model, dat voor het eerst op de conferentie werd gepresenteerd, heeft laten zien hoe in Duitsland, waar al gedurende 10 jaar een zeer effectief vaccin wordt ingezet, tot nu toe meer dan 12.000 gevallen van hepatitis-A konden worden voorkomen! Als alle reizigers naar risicolanden goed worden geïnformeerd en zich indien nodig laten vaccineren, betekent dit dat er jaarlijks 51 mensenlevens gered kunnen worden. En dat met een vaccin, dat minimaal 10 jaar bescherming biedt.

De uitkomsten van de ETHAB studie en de resultaten van het nieuwe wiskundige model hebben ertoe geleid dat een mondiale campagne zal worden gestart met als doel de aspirant-reiziger te informeren en hem aan te zetten gezondheidsadvies te zoeken voordat hij vertrekt. Deze wereldwijde 'Freedom to travel' campagne wordt ondermeer mogelijk gemaakt door GlaxoSmithKline Biologicals.


---

Voor nadere inlichtingen:
GlaxoSmithKline BV
De heer T. Lebrechthausen
Manager Product Communications
Telefoon: 030 - 693 82 30

27 mei 02 10:01

Zoekwoorden:

Deel: ' Europese reiziger is niet adequaat beschermd tegen hepatitis-A '
Lees ook