CDA

Straatsburg, 7 oktober 1999

Europese steun voor Molukkers

Het Europees Parlement heeft vandaag de schending van de mensenrechten op de Molukken scherp veroordeeld. Het Parlement roept in haar resolutie de Indonesische regering op om een einde te maken aan de onlusten tussen moslims en christenen. Verder moeten rapporteurs van de VN en van hulporganisaties in staat worden gesteld objectieve rapporten te schrijven over de mensenrechtensituatie. Ook moet de geforceerde migratie vanuit andere eilanden naar de Molukken worden gestopt omdat daardoor de broze balans tussen moslims en christenen wordt verstoord. Ook moet de Europese Unie humanitaire hulp geven aan de tienduizenden ontheemden. Via het EU-programma ECHO kan voedsel, medicijnen en wederopbouwhulp worden verstrekt zodat de vluchtelingen zo snel mogelijk hun gewone leven kunnen vervolgen.

De aanzet voor de resolutie is gegeven door CDA-Europarlementariër Hanja Maij-Weggen (mensenrechten). Zij ontving een maand geleden een petitie van de Capelse groep Mauku Tabakar waarin de situatie op de Molukken werd uiteengezet.

Maij-Weggen tijdens het debat: "Timor was een drama waardoor de hele wereld geschokt was. De situatie op de Molukken is daarom in de schaduw gebleven. Met name op Ambon zijn honderden doden en gewonden gevallen. 35000 mensen op de Molukken zitten in kampen of andere opvang. Nog veel meer zijn weggevlucht. Daarnaast zijn vele dorpen en huizen platgebrand en bestaat er een toenemend gebrek aan voedsel en medicijnen. De oorzaak ligt bij toenemende gewelddadigheden tussen de moslim en christelijke bevolking. Het Indonesische leger biedt onvoldoende bescherming en bewapende burgers spelen steeds vaker een provocerende rol. Een beeld dat we kennen uit Timor en dat mag zich niet herhalen.

Woordvoerder: Hanja Maij-Weggen. tel 040-2416310 voor meer bijzonderheden:
Eduard Slootweg, persvoorlichter EVP-ED/CDA. tel: 00-32 75 721 280

Deel: ' Europese steun voor Molukkers '
Lees ook