Uit:
SLAU Nieuwsbrief
no. 6 maart 2000

Het Huiskameronweer met Eva Gerlach, Menno Wigman en MC Phat Pocket

'Alles wat ik te vertellen heb, staat in mijn gedichten,' aldus Eva Gerlach, die in 1948 werd geboren als Margery Dorit Gwendoline Dijkstra. De publiciteitsschuwe dichteres debuteerde in 1979 met Verder geen leed, waarvoor zij onder meer de J.B. Charlesprijs en de Van Der Hoogtprijs ontving. Gerlachs hecht gestructureerde werk wordt regelmatig vergeleken met dat van Nijhoff en Achterberg. In haar oeuvre overheersen thema's als verval en het verstrijken van de tijd. Ook de moeder-dochterrelatie speelt een belangrijke rol. Gerlachs bundel Wat zoekraakt (Arbeiderspers, 1994) werd bekroond met de Jan Campertprijs. Vorig jaar verscheen Voorlopig verblijf (Arbeiderspers), een bundeling gedichten van tussen 1979 en 1990, en ontving Gerlach de PC Hooftprijs voor haar hele oeuvre. De Groene Amsterdammer: 'De woorden zijn met zoveel precisie gekozen, dat ze binnen haar taalwereld als volmaakt voorkomen; ze geven absoluut de indruk dat het zo moet zijn.'

Menno Wigman (1966) is dichter, vertaler en muzikant. 'Aan alles valt af te lezen dat Wigman een talent is, in ieder geval een muzikaal talent, met veel gevoel voor dictie. Al zijn gedichten zijn perfect van ritme, klank en mooi verdoezeld rijm,' schreef Guus Middag in NRC Handelsblad, naar aanleiding van Wigmans debuut 's Zomers stinken alle steden (Bert Bakker, 1997). Zijn werk verscheen in vele literaire tijdschriften en in 1998 won Wigman de eerste Internet Poëzie Prijs. Naast eigen werk publiceerde Wigman vertalingen van onder anderen Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke, Leopold Andrian en Gérard de Nerval. Komend najaar verschijnt zijn tweede dichtbundel. Vanavond vertelt Wigman over de onlangs door hem samengestelde bloemlezing Wat blijft. De mooiste gedichten van de eeuw (Bert Bakker). Rapper, stand-up comedian, breakdancer en skateboarder MC Phat Pocket (1967) werd geboren op Aruba en is ook wel bekend als L-Rock. Hij behoort tot de vroegste generatie Nederlandse rappers en werkte met grote namen als Digital Underground en Urban Dance Squad. In 1989 verscheen zijn debuut Don't Accept Mass Notion. Sindsdien nam hij verschillende albums op en werkte hij mee aan de theaterproductie Blood and Bones. Onlangs bracht hij een nieuw album uit, The structure. Normaal rapt MC Phat Pocket in allerlei talen door elkaar, vanavond verzorgt hij een speciaal programma in het Nederlands.

Het Huiskameronweer vindt plaats op donderdag 16 maart, vanaf 20.00 uur in Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Toegang gratis.

Voor ontvangst van de maandelijkse nieuwsbrief: stichting_slau@hotmail.com

Deel: ' Eva Gerlach, Menno Wigman en MC Phat Pocket in Utrecht '
Lees ook