EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO juicht harmonisatie van accijnzen toe

Op 24 juli is een rapport verschenen waarin de Europese Commissie een voorstel doet voor de harmonisatie van accijnzen op motorbrandstoffen. Als de voorstellen van Commissaris Bolkestein worden overgenomen wordt de prijs van diesel in Nederland ongeveer 5 eurocent duurder. De prijsverschillen in de Europese Unie verstoren de concurrentieverhouding-en. Mobiliteit is in de ene lidstaat goedkoper dan in de andere. EVO vindt het rapport een stap in de goede richtng naar volledige harmonisatie van belastingen.

Accijns is een simpel systeem van kilometerheffing EVO pleit al langer voor het gebruik van accijns als een simpel instrument voor betaling per kilometer. In tegenstelling tot de Europese Commissie vindt EVO een apart systeem van kilometerheffing niet nodig. Hiermee
zijn dure investeringen in tolpoorten en GSM-technieken overbodig.

Accijns is maar één element in de totale heffing op mobiliteit. Motorrijtuigenbelasting, het eurovignet en tolgelden zijn andere vormen van heffingen. Ook deze verschillen van land tot land. Uiteindelijk gaat het om de totale belastingdruk op mobiliteit. In welke vorm (tolgelden of accijns) wordt betaald is voor de gebruiker van mobiliteit niet zo relevant. Wel hoeveel hij betaalt en welke kwaliteit hij hiervoor geleverd krijgt.

24 juli 2002
PB 2002.028

Deel: ' EVO juicht harmonisatie van accijnzen toe '
Lees ook