Ex-zakenautos via Internet opgeknapt, verkocht en afgeleverd

(14 Januari 2000)

PERSBERICHT:

Ex-zakenauto's inspecteren, ophalen, met de hand wassen, uitdeuken, poetsen, keuren, kopen, afleveren en zelfs direct doorverkopen aan particulieren. Al deze handelingen kunnen autohandelaren en -bedrijven via Internet met FleetSelect uitvoeren. Dit uitvoerige logistieke traject is niet alleen nieuw, FleetSelect start bovendien direct met een aantal gerenommeerde marktpartijen.

Binnen 72 uur na het aflopen van een contract, worden auto's afkomstig van leasemaatschappijen of bedrijven met een eigen wagenpark opgehaald en gecontroleerd. De van een password voorziene bezoeker van de FleetSelect-website krijgt vervolgens alle voor de waarde relevante zaken te zien, inclusief foto, BPM-info van Autotelex en een begroting van Quick Repair Nederland om de auto middels Smart-repair van eventuele (gebruiks)schades te ontdoen.
De verkopende partijen (nu al SNS automotive, Hiltermann Lease, Peugeot Lease en Citroën Leasing) kunnen zelf bepalen hoe en aan wie hun auto's worden verkocht. Dit gebeurt per inschrijving, per opbod, per afslag of voor een vastgestelde prijs. Net als voor de AEX, zijn de servers van FleetSelect ondergebracht bij de TU in Eindhoven, zodat 500 kopers tegelijk per veiling online kunnen meebieden. Heeft de handelaar of dealer een auto gekocht, dan kan hij met één muisklik de auto gratis voor particulieren te koop aanbieden op de nieuwe website AutoVinder. De bezoeker van AutoVinder krijgt per auto uitgebreide informatie, zoals over de accessoires, de km-stand, de laatste nieuwprijs en de vraagprijs van de (weder)verkoper. Van iedere auto wordt bovendien een professionele foto afgebeeld.

Voordelen
Jaarlijks worden er in Nederland 200.000 ex-leaseauto's en auto's uit bedrijfswagenparken verkocht. Voor de verkopende bedrijven, die de auto's onder eigen vlag kunnen verkopen, levert FleetSelect volgens mede-initiatiefnemer Walter Stoof vooral kostenbesparingen (o.a. administratie, transport, statijd van de auto) op. Doordat de verkopende partij zelfde gang van zaken bepaalt, bouwt deze bovendien nieuwe kennis over dit traject op. Zo kan hij de eigen resultaten eenvoudig vergelijken met het gemiddelde van alle verkopers. De voordelen voor de kopers - een potentieel van circa 10.000 autobedrijven in Nederland - zijn de garantie op de rapportage, het marktconform kunnen inkopen bij bekende aanbieders, de mogelijkheden van AutoVinder en het feit dat de auto's zonder extra handelingen direct doorverkocht kunnen worden. Voor het gebruik van FleetSelect betalen verkoper en koper respectievelijk 180 en 100 Euro per auto, en een abonnement van 200 Euro per jaar.

FleetSelect start op 19 januari en is ontwikkeld door de Automotive Remarketing Group te Zeewolde, dat ook inbrengers en kopers zal bijstaan met advies en trainingen. Alle bedrijfsprocessen zijn door KPMG in kaart gebracht en 'ISO-klaar' gemaakt. Een binnenkort af te ronden onderzoek van de Erasmus Universiteit over e-commerce en de logistieke ondersteuning daarvan lag hieraan ten grondslag. Ook de volgende partners zijn direct vanaf de start bij FleetSelect betrokken:

- Quick Repair Nederland, jaarlijks goed 15.000 inspecties en Smart-repairs in opdracht van leasemaatschappij en, autoverhuurders en -importeurs.
- Autotelex/Aelin, waarde-expertise die gehanteerd wordt door 80 procent van de professionele autohandel.
- Broekman Motor Transport, een van de grootste autotransporteurs van Nederland, die met haar Rotterdam Car Center een opslagcapaciteit heeft van 33.000 auto's.
- Sonax Car Care, specialist in het verkoopklaar maken van auto's. - Profile Tyre Center, ruim zeventig ISO-9002 gecertificeerde vestigingen verrichten de technische keuringen.

Per 1 januari 2001 worden de NAP- en APK-gegevens per e-mail uitgewisseld, zodat alle autobedrijven in Nederland een Internet-aansluiting moeten hebben.

Deel: ' Ex-zakenautos via Internet opgeknapt, verkocht en afgeleverd '
Lees ook