---

Ministerie van Defensie---

Phantasy in Blue, luchtmacht op schaal in luchtvaartmuseum (Ellen Kurvers)

Expo: Phantasy in Blue, luchtmacht op schaal in luchtvaartmuseum

12-03-2003

Van De Brik, die in de jaren 1913-1915 vloog, diverse Fokkers uit de jaren dertig, tot de Starfighter. Deze vliegtuigtypen zijn er slechts enkele, die deel uitmaken van een vijftig stuks tellend arsenaal grote schaalmodellen, opgesteld in het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg. Deze tentoonstelling, "Phantasy in Blue, Luchtmacht op schaal", opende de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn op dinsdag (11 maart), de dag dat de luchtmacht vijftig jaar geleden officieel het predikaat "Koninklijke" kreeg en daarmee een zelfstandig krijgsmachtdeel werd.

Berlijn roemde de toewijding, liefde voor techniek, vakmanschap en vindingrijk waarmee de schaalmodellen tot stand zijn gekomen, die de stichting Phantasy in Blue tot 26 april 2003 ter beschikking stelt. De vliegtuigen en helikopters zijn radiografisch bestuurbaar en daarmee vliegwaardig. De technische betrouwbaarheid van de modellen zijn van wezenlijk belang voor de leden van de stichting. De te bezichtigen vliegtuigen lijken dan ook in alle opzichten op de originele toestellen.

Berlijn verwees eveneens naar het huidige jubileumjaar van de Koninklijke Luchtmacht. Het is immers niet uitsluitend een halve eeuw zelfstandig krijgsmachtdeel. Ook viert de luchtmacht op 1 juli haar negentigste verjaardag met onder meer een grote reünie voor iedereen, na aanmelding, die ooit bij de luchtmacht diende. Tenslotte vormt 17 december 2003 een memorabel moment in de geschiedenis. Dan bestaat de gemotoriseerde luchtvaart wereldwijd exact één eeuw. Op aanvraag van het Militair Luchtvaart Museum heeft het Pandemonia Science Theater en 35 minuten durend toneelstuk gemaakt. Tony Maples en Hubertus van Dijk nemen de toeschouwer mee op een vlucht door de eeuw van de gemotoriseerde luchtvaart. Zij vertolken de rol van de gebroeders Orville en Wilbur Wright die in 1892 in het plaatsje Dayton in het Amerikaanse Ohio een fietsenwinkel met werkplaats openen. Als techniekliefhebbers zijn het deze broers die de grondslag leggen voor de gemotoriseerde luchtvaart. Op 17 december 1903 hebben zij een motor gebouwd waarmee veertig meter werd overbrug in twaalf seconden. Via de Wereldoorlogen I en II, waarbij toneel en beelden uit de oude doos met elkaar vervlochten zijn, nemen zij de kijker mee naar de plek die de luchtvaart nu inneemt voor iedereen. Als toerist komen zij op het toneel en zorgen voor een hilarisch tafereel. Vervolgens gaan de acteurs in op de presentatie in 1978 van de F-16 Fighting Falcon waarmee tegenwoordig, honderd jaar na de eerste gemotoriseerde vlucht, in twaalf seconden ruim 6700 meter is af te leggen.

Het Militaire Luchtvaart Museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur en op zondag van 12.00 tot 16.30 uur. De deuren blijven dicht op maandag en zaterdag, maar ook op eerste Paasdag, Koninginnedag, eerste Pinksterdag, beide kerstdagen en nieuwjaarsdag.

Foto: Phantasy in Blue, luchtmacht op schaal in luchtvaartmuseum (Ellen Kurvers)

Deel: ' Expo Phantasy in Blue, luchtmacht op schaal in luchtvaartmuseum '
Lees ook