10 APRIL T/M 5 SEPTEMBER 1999

Een boegbeeld voor de clipper Stad Amsterdam

Van 10 april t/m 5 september vindt in het scheepvaartmuseum de expositie een boegbeeld voor de clipper Stad Amsterdam plaats. Deze expositie is het resultaat van een open ideëenprijsvraag voor ht ontwerp van een boegbeeld bestemd voor de clipper Stad Asmterdam. De 78 meter lange clipper wordt momenteel naast het scheepvaartmuseum afgebouwd. Van de deelnemers aan de prijsvraag werd de voorstelling van een vrouwenfiguur verlangd met een duidelijke verwijzing naar de stad Amsterdam. Het resultaat van niet minder dan 61 originele, vaak verrassende inzendingen afkomstig van zowel professionals als amateurs, is vanaf 10 april te zien in het ruim van het VOC-schip Amsterdam.

De jury voor de boegbeeldprijsvraag bestaat uit Wim Crouwel (ontwerper), Gerard Dijkstra (ontwerper van de clipper Stad Amsterdam) Pauline Krikke (wethouder van economische zaken van de Gemeente Amsterdam) en Frits Goldschmeding (oprichter Randstad). Naastde realisatie van het boegbeeld krijgt de winnaar een geldbedrag en een dagtocht aan boord van de clipper tijdens Sail 2000. Vanaf begin juni kan het publiek zien hoe een beeldsnijder bezig is met het hakken van het metershoge houten boegbeeld in het tuighuis van de clipperwerf.

Boegbeelden en ander houtsnijwerk symboliseerden vaak de functie en naam van het schip. De keuze voor een vrouwenfiguur werd ingegeven door het geloof dat een vrouw de zee tot bedaren kan brengen en aldus bescherming biedt aan het schip en de bemanning. Ingrijpende technische vernieuwingen en snelle verzakelijking betekenden het vrijwel verdwijnen van de toegepaste maritieme kunst. De clipper Stad Amsterdam wordt echter weer op traditionele wijze versierd met een houtsnijwerk op de boeg en het achterschip.

Verdere informatie

Voor meer informatie/fotos/interviews:

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Renée Jongejan (marketing & PR), Tel (020) 52 32 331

Rederij Clipper Stad Amsterdam, Angelique van Haeren, Tel (020) 62 62 271

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam.

Openingstijden: dinsdag tm zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend.

Bereikbaar met bus 22 of 32 vanaf Centraal Station of te voet (5 minuten)

De Rederij Clipper Stad Amsterdam is een joint venture van de Gemeente Amsterdam en de Randstad Groep. De rederij bouwt en exploiteert de clipper Stad Amsterdam. Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam stelt ruimte ter beschikking aan de redrij voor het afbouwen van de clipper op een speciaal hiervoor ingerichte werf naast het museum. Bezoekers kunnen dagelijks de bedrijvigheid op de clipperwerf volgen vanaf een speciaal ingericht platform. De clipperexpositie Zeilend over de wereldzeeën in het Scheepvaartmuseum gaat in op de historie van de clipper en de bouw van de Stad Amsterdam .

Deel: ' Expositie Een boegbeeld voor de clipper Stad Amsterdam '
Lees ook