Expositie Herman Brood in Museum Jan van der Togt

Amstelveen, 30 december 2015

- Persbericht -

Expositie Herman Brood in Museum Jan van der Togt

Van 28 januari tot en met 20 maart 2016 wijdt Museum Jan van der Togt te Amstelveen een zeer bijzondere tentoonstelling aan het werk van Herman Brood. Hij zou dit jaar 70 worden, en het is reeds weer 15 jaar geleden dat Brood een spectaculair einde aan zijn bewogen en veelzijdig leven maakte. Deze exclusieve expositie toont schilderijen en tekeningen uit een aantal privécollecties, waaronder van de familie Brood, zijn voormalig Personal Manager Coach-Koos van Dijk en een kunstverzamelaar – groot Herman Brood fan – die zijn nooit eerder getoonde Brood collectie tentoonstelt.

Last but not least…! Ook zal het complete atelier van Herman Brood, waar hij bijna 15 jaar woonde, werkte, schilderde en zijn Top Hits componeerde, worden nagebouwd, inclusief de Yamaha CP70 Piano uit 1978 waar Brood zijn wereldhit “Saturday Night” op componeerde. ‘Dichterbij’ Herman Brood kunnen we niet komen, kortom een zeer hoogwaardige hommage aan het kleurrijke leven van het multitalent Herman Brood.

Herman Brood (1946 – 2001) schilderde zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert. “Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af of hij alles zelf heeft gemaakt of een van zijn kinderen.” Ook liet Brood zich beïnvloeden door pop art-kunstenaar Robert Rauschenberg en abstract expressionist Jackson Pollock.

“Uw zoon is kleurenblind, maar dat is geen ramp. Hij kan alles worden behalve beeldend kunstenaar”, vertrouwde de schoolarts de moeder van Brood toe. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch. “Ik tekende al op zeer jonge leeftijd en heb mijn hele leven geweten dat ik kunstschilder zou worden. Na de kleine formaten op papier groeide langzaam mijn zelfvertrouwen en ging ik steeds grotere doeken maken.”

In zijn schilderijen koos Brood vooral voor primaire kleuren. Met zwarte verf voegde hij soms teksten of gedichten toe. “Het gebruik van slogans kan je weer terugvoeren op stripverhalen. Ik wil een beeld of situatie vastleggen. Een veeg of kleur is lang niet toereikend, laat staan een behangachtig patroon.”

15 jaar geleden – in 2001 – maakte Brood een eind aan zijn leven door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Zijn geest leeft echter voort in het omvangrijke oeuvre dat hij naliet. “Zolang wij over onze lieve Herman praten, zijn films bekijken, zijn boeken en gedichten lezen ook naar zijn rock & roll muziek luisteren, en niet in de laatste plaats naar zijn absoluut intensieve Kunst kijken… dan is en kan Herman Brood niet dood!” (citaat Koos van Dijk)

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen

Tel.: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

Openingstijden:

Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur

Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Deel: ' Expositie Herman Brood in Museum Jan van der Togt '


Lees ook