mei 1999

PERSBERICHT

Kunst voor kunstenaars

Hoogtepunten uit Teylers tekeningenbezit

Datum:
5 juni t/m 29 augustus 1999

Openingstijden:
di t/m za 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Adres:
Spaarne 16, 2011 CH HAARLEM

Internet:
www.teylersmuseum.nl

Telefoon/fax:
023- 531 9010/023 - 534 2004

Email:
teyler@euronet.nl

Toegang:
ƒ 10,-; CJP ƒ 5,-; 5-18 jaar ƒ 2,50; groepen ƒ 7,50; MJK/Haarlem Pas gratis

Teylers Museum laat deze zomer in een bijzondere tentoonstelling ‘Hoogtepunten uit het tekeningenbezit’ zien. De tentoonstelling is samengesteld door Jan van Borssum Buisman, voormalig conservator van Teylers Kunstverzamelingen. Hij heeft ter ere van zijn tachtigste verjaardag een persoonlijke keuze gemaakt uit het rijke en gevarieerde tekeningenbezit van Teylers Museum. In de tentoonstelling zijn tekeningen te zien van oude en nieuwe meesters. Zo zijn er werken van grote namen zoals Goltzius, Michelangelo, Raffaël, Rembrandt en Watteau maar ook moderne kunstenaars zoals Lucebert en Armando zijn vertegenwoordigd.

Pieter Teyler bepaalde in zijn testament uit 1756 dat de `opzichter' van zijn na te laten kunstverzameling een kunstenaar zou moeten zijn. Jan van Borssum Buisman was de laatste kunstenaar-conservator in een 200-jarige traditie. Hij was tevens kastelein van Teylers Museum, wat betekende dat hij de dagelijkse leiding over het museum had. In die functie was hij in 1952 zijn vader, de schilder Hendrik van Borssum Buisman, opgevolgd. Als conservator heeft hij tientallen tentoonstellingen uit het rijke tekeningen- en prentenbezit van Teylers Museum ingericht en zo de collectie nationale en internationale bekendheid gegeven. Het museum heeft hem nu gevraagd zijn persoonlijke keuze te maken uit deze, mede door hem opgebouwde, rijke collectie.

Van Borssum Buisman zegt zelf over de collectie:
“De tekeningencollectie van Teylers Museum heeft, in de loop der eeuwen, de aandacht getrokken van veel beeldende kunstenaars. Dat was in de eerste plaats te danken aan de aanwezigheid van hoogtepunten van grote meesters, maar daarnaast ook aan de gevarieerde leerzame voorbeelden, zowel inhoudelijk als technisch. Soms was het ook de betrekkelijk korte weg van de tekeningen van atelier naar museum die bijzonder was. En Teyler verzamelt door. Net als voorheen is het ook bij hedendaagse tekeningen het strikt persoonlijke wat ons boeit. De technieken blijken vaak niet veel gewijzigd gedurende de eeuwen.”

Voor meer informatie, persfoto's en/of dia's kunt u contact opnemen met de afdeling Presentatie (023) 531 90 10.

Deel: ' Expositie Hoogtepunten uit Teylers tekeningenbezit '
Lees ook